Studenti MTF-a ostvarili značajne rezultate na Hakatonu "Tvoja budućnost je u tvojim rukama"




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

NVO Eko-tim je organizovala hakaton „Tvoja budućnost je u tvojim rukama“ u u Pljevljima, u okviru projekta Panda Labs Junior for Just Transition i okupio je učenike i učenice Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Srednje stručne škole iz opštine Pljevlja i studente sa Univerziteta Crna Gora. Među studentima sa UCG bili su i studenti sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, sa studijskih programa Hemijska tehnologija i Zaštita životne sredine.

Zadatak hakatona bio je razvoj biznis ideje ili osnivanje NVO organizacije, sa ciljem smanjenja negativnog uticaja, koje korišćenje uglja u najsjevernijoj opštini ima na kvalitet vazduha i ukupan kvalitet života građana.

Sedam timova je tokom 24 časa uz podršku mentora, vrijedno radilo na razvijanju svojih ideja, nakon čega je uslijedila i prezentacija ispred tročlanog stručnog žirija, sastavljenog od predstavnika privrede, civilnog sektora i lokalne samouprave. 

Tim „Eko dom“ je ocijenjen sa najvećom ocjenom za prezentovanu ideju. U pobjedničkom timu bili su studenti sa studijskog programa Zaštita životne sredine (MTF) Marija Dačević i Anel Perezić.

I ostali studenti MTF-a ostvarili su značajne rezultate sa svojim timovima „MOODETOX“ i „Spread your lungs“ i osvojili drugo, odnosno treće mjesto na hakatonu.

Pobjednički tim je nagrađen učešćem na regionalnoj konferenciji u Sofiji, koja će biti organizovana u oktobru. Regionalna konferencija je prilika za regionalno povezivanje i ostvarivanje kontakata mladih iz Crne Gore sa njihovim vršnjacima iz Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije, koji će takođe prisustvovati konferenciji.

Projekat „Panda Labs Junior for Just Transition“ realizuju: WWF Bugarska, JA Bugarska, JA Makedonija, WWF Adria Srbija i Eko-tim, uz podršku Evropske inicijative za klimu (EUKI) Njemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost (BMU).

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.