Ljetnju školu MTF-a pohađalo 18 studenata UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ljetnju školu Fizičkohemijske metode karakterizacije materijala za skladištenje energije održanu od 19. do 25. septembra, u organizaciji Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pohađalo je 18 studenata UCG.

Tokom sedam dana škole učesnici su imali priliku da čuju veliki broj predavača iz regiona ali i sa svjetski prepoznatih naučnoistraživačkih institucija, a predavanja su bila posjećena i od strane nastavnog kadra Univerziteta.

Zanimljiva, interaktivna i veoma korisna predavanja kroz koja su predavači nesebično podijelili svoje znanje i iskustvo, zainteresovala su studente da razmišljaju o daljem usavršavanju u ovoj oblasti. Učesnici su se upoznali sa različitim fizičkohemijskim metodama koje se široko primjenjuju za karakterizaciju materijala za skladištenje energije, čime su značajno nadogradili svoje do sada stečeno znanje. Pored brojnih metoda karakterizacije kao što su metode vibracione spektroskopije, elektrohemijske metode, metode fizisorpcije gasova, metode za određivanje površinskih funkcionalnih grupa, metode za određivanje kristalne strukture materijala, učesnici su čuli i interesantna predavanja o materijalima kao što su provodni polimeri, grafen, polianjonski katodni materijali i različiti kompozitni nanomaterijali koji se koriste u uređajima za skladištenje energije.

Bilo je veoma interesantno upoznati se i sa teorijskim pristupom u nauci o materijalima, mogućnostima koje pružaju molekulske simulacije, kao i kako procijeniti energiju adsorpcije različitih molekula na grafenu. Učesnici su saznali i kakav je princip rada uređaja za skladištenje energije koji su povezani na sisteme konstantne snage i kako izgleda matematička analizu ovih sistema, posebno u kontekstu intenzivnog razvoja primjene obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.

Pored teorijskih predavanja, posebno interesovanje učesnika je privukla nastava u laboratorijama MTF-a gdje su na dostupnim uređajima, uz podršku gostujućih ali i domaćih predavača, praktično primijenili stečena znanja. Posebno važan aspekt ljetnje škole je bilo umrežavanje i produbljivanje saradnje sa istraživačima iz regiona koji su izrazili spremnost da ugoste zainteresovane učesnike ljetnje škole u svojim institucijama ali i da ponovo učestvuju u intenzivnim kursevima za studente na Univerzitetu Crne Gore.

Kviz znanja o fizičkohemijskim metodama i elektrodnim materijalima održan je pretposlednjeg dana škole. U okviru kviza učesnici su pokazali izuzetno visok nivo stečenog znanja, što je najbolji pokazatelj uspješnosti svih proteklih aktivnosti. Dodijeljene su i nagrade najboljim učesnicima:

Nagrade za osvojeno I mjesto na kvizu znanja: Janja Mirković i Danilo Marković

Nagrade za osvojeno II mjesto na kvizu znanja: Jovana Đurović i Marija Zorić

Nagrade za osvojeno III mjesto na kvizu znanja: Sara Lukovac, Teodora Stojović i Kristina Lalatović.

Učesnici su ocijenili da je škola bila veoma korisna i zanimljiva, a izrazili su želju da u narednom periodu bude organizovano još sličnih aktivnosti.

Organizaciju ljetnje škole finansiralo je Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore kroz program podrške sufinansiranja realizacije edukativnih programa u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore, a aktivnosti su podržane i od firmi: Hemomont, PDG, Labena, Taratrans.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.