Koncert u okviru manifestacije




Koncert u okviru manifestacije

Cilj koncerta je  da  svojim vrhunskim programom obuhvatiti raznovrsne segmente muzičkog stvaranja i interpretacije kao i stvaranje ambijenta za razmjenu i komunikaciju unutar muzičke zajednice, na Cetinju, a time i u crnogorskom muzičkom životu. Obuhvaćeni su svi segmenti muzičke tradicije, od interpretacije muzike crnogorskog dvora, do nove muzike Crne Gore.

Uz snažan uticaj na ukupnu klimu na crnogorskoj muzičkoj sceni koncerti umjetničke muzike, muzike crnogorskog nasljeđa, pokazuju uspon i razvoj njegovih direktnih i indirektnih uticaja na javni, kulturni život Crne Gore.

Time je još upadljivija njihova važnost za ukupnu kulturnu scenu crnogorske prijestonice.

Program je koncipiran kao koncert visokih umjetničkih dometa koji od početka brižljivo njeguje kvalitet ali i posebnost interpretacije. Njegov značaj je višestruk i tiče se takođe važnosti koju on ima za ambijent koji umjetničke akademije na Cetinju isijavaju, u interakciji sa lokalnom zajednicom, kao i u interakciji sa svijetom.

Koncert I program Muzičke akademije je upravo način da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanja kulture i umjetnosti i doprinese upoznavanju I suočavanju ciljnih grupa sa bogatom I posebnom kulturnom baštinom kao i savremenim umjetničkim tokovima izvođačke prakse.

 

 

Muzička akademija pridružila se inicijativi Ministarstva kulture i uzela učešće u manifestaciji “Dani evropske baštine” pokrenutoj kroz saradnju savjeta Evrope i Evropske Komisije, a sa ciljem približavanja kulturne baštine široj javnosti.

Sa ciljem da se istakne značaj i rad lokalnih zajednica - udruženja, i drugih koji upravljaju svojim kulturnim nasleđem i čuvaju ga i štite od zaborava, ove godine manifestacija se odvija kroz temu “kulturne baštine i lokalne zajednice”. Koncert Kamernog orkestra, kojim će Muzička akademija dato doprinos manifestaciji, obuhvata raznovrsne segmente muzičkog stvaranja i interpretacije, pokazujuću raznovrsnost muzike crnogorskog nasljeđa i tradicije, kao i razvoj direktnih i indirektnih uticaja na muzički život u Crnoj Gori.  

 

Ambijent u kom je program nastao obezbijedio je razmjenu i komunikaciju unutar lokalne, muzičke i kulturne zajednice, spajajući muzički podmladak sa istaknutim umjetnicima. Jako važno je podizanje svijesti o značaju sopstvenog okruženja i kulturnog nasljeđa u njemu, inspirišući i mlađe kolege da se brinu o zajedničkom nasljeđu. Kulturno nasljeđe je kapital svih i latentni ili  aktualizovani umjetnički resurs i potencijal, koji mora da se akumulira iz uspostavljene mreže takvog sistema vrednovanja. Promocija muzike crnogorskog nasljeđa kroz koncertnu praksu  jeste stvaranje šireg fronta ka uspostavljanju novih vrijedosti u kulturi dok bi kulturni kapital mogao biti u kratkom vremenskom roku multipliciran. Kroz ovaj koncert Muzička akademija daje doprinos da se još intezivnije i kvalitetnije pristupi afirmisanju crnogorske muzičke tradicije  i doprinese upoznavanju i suočavanju ciljnih grupa sa bogatom i posebnom kulturnom baštinom kao i savremenim umjetničkim tokovima izvođačke prakse.

 

Koncert će se održati 30.septembra 2016.godine sa početkom u 20časova u Sali Ministarstva culture na Cetinju. Ulaz je slobodan.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.