Studenti violine MA na master klasu violiniste Romana Simovića u MCCG




 Studenti violine MA na master klasu violiniste Romana Simovića u MCCG

U cilju nastavka i unapređenja saradnje između Muzičkog centra Crne Gore i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, Muzički centar CG je u okviru svog edukativnog centra, a u dogovoru sa solistom CSO–a violinistom Romanom Simovićem, obezbijedio studentima violine Muzičke akademije majstorsku radionicu koja je održana 19. i 20. januara u kamernoj sali MC. Radionica je bila besplatna i otvorenog tipa, te su učešće uzeli i aktivni i pasivni polaznici.

Ovaj proslavljeni crnogorski violinista, koji je svoje umijeće sviranja na violini učio kod najboljih svjetskih pedagoga i nastupao po najpoznatijim svjetskim scenama,  imao je priliku da upozna mlade violiniste, studente Muzičke akademije, Ivanu Dendić, Jovana Jovovića, Viktora Hutera i Danila Bujišića sa kojima je podijelio svoja iskustva, znanje, ideje i razmišljanja o muzici  kroz rad na  biserima violinske literature poput sonata Isaija i Betovena i koncerata Sibeliusa, Mocarta i Čajkovskog.

„Bila je velika čast i privilegija biti polaznik na seminaru Romana Simovića. Mnoge lijepe i korisne stvari koje sam od njega čuo i kao muzičara i kao pedagoga su me dodatno motivisale i inspirisale da još više vježbam i radim na sebi. Takođe sam uživao i dodatno učio slušajući njegov rad sa mojim kolegama sa akademije.” - rekao je Jovan Jovović, student druge godine.

„Počastvovana sam što sam među studentima koji su dobili priliku da  učestvuju na masterklasu violiniste Romana Simovića. Za mene ovi časovi predstavljaju novo i veoma korisno iskustvo, otvaraju nove poglede na samo djelo ali i muziku uopšte, i služe kao podstrek i dodatna motivacija da nastavim da usavršavam svoje znanje i vještine.” - istakla je Ivana Dendić, studentkinja treće godine.

„Bilo je pravo zadovoljstvo učiti od violiniste svjetskog ranga kakav je Roman Simović u okviru masterklasa. Fasciniran sam njegovim radom i umijećem ne samo kao violiniste i pedagoga već i umjetničkog rukovodioca jer sam imao priliku i da sviram u orkestru CSO koji je pod njegovim umjetničkim rukovodstvom izveo Betovenovu 7. Simfoniju i violinski koncert u D – duru. Iz ove dvije različite pozicije stekao sam iskustvo koje nikada neću zaboraviti, a koje će mi itekako koristiti u budućem radu.” – riječi su Viktora Hutera, takođe studenta treće godine.

Pozitivne utiske sa seminara svojih kolega dijeli i Danilo Bujišić, student master studija: „Teško je riječima opisati koliko mi je zadoljstvo bilo prisustvovati i svirati na master klasu Romana Simovića, a i svirati u simfonijskom Crnogorskom orkestru pod njegovim vođstvom. Ovo je zaista bila jedinstvena prilika za sve muzičare, a pogotovo za nas studente da naučimo kako da na što bolji način pristupimo kompoziciji kojom se bavimo, i da kroz divnu atmosferu jedne tako kompletne i fascinantne ličnosti unaprijedimo svoj nivo interpretacije.”

Prvog dana radionice polaznicima se obratio umjetnički direktor MCCG Marko Simović koji je istakao da  jedan od ciljeva ove institucije i jeste upravo pružanje mogućnosti mladim umjetnicima da iz iskustva istaknutih umjetnika i kroz rad sa njima  se dodatno  motivišu u savladavanju profesionalnih i umjetničkih zahtjeva sa kojima se suočavaju. Dekanica Muzičke akademije prof. Tatjana Krkeljić, uz zahvalnost na ovoj lijepoj ideji i inicijativi od strane Muzičkog centra CG i podršci soliste Romana Simovića, još jednom je istakla važnost i neophodnost pohađanja seminara kod vrhunskih umjetnika kao izuzetno važnih mehanizama za motivaciju i stimulaciju studenata i efikasnost studiranja.

Zadovoljni studenti, kako aktivni tako i pasivni polaznici majstorske radionice, zajednički su cilj Muzičke akademije sa Cetinja i Muzičkog centra Crne Gore, a upravo pozitivan ishod ovih aktivnosti nameće potrebu i obavezuje na nastavak kvalitetne saradnje izmedju ove dvije institucije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.