Masterklas flaute u Beogradu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Redovni profesor Marija Đurđević Ilić, sa Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore na Cetinju, održala je 8. februara masterklas u svečanoj sali Muzičke škole "Stanković", za učenike odsjeka flauta, klasa mr Nataše Perazić Vrzić i mr Ive Milošević.

Na ovoj specifičnoj muzičkoj edukaciji obrađene su teme - tehnike disanja, intonacije, manuelnih i tjelesnih postavki kao i muzičkih interpretacija. Učenici su pored grupnog rada imali jedinstvenu priliku da sa univerzitetskim profesorom rade i na poboljšanju individualnih tehničkih zahtjeva koje flauta pred njih postavlja.

Iako su naviknuti na konstantnu podršku pijaniste mr Marka Bogdanovića, ovom prilikom su ohrabreni i podstaknuti akademskim iskustvom profesorice, još bolje povezivali muzičke stavove sa linijom klavira. Neskriveno oduševljenje predavačem i drugačijim načinom rada, produžilo se i posle masterklasa, kada su instrumenti već bili spakovani u svoje futrole. Nalet interesantnih pitanja uslijedio je u neformalnom, zajedničkom druženju i profesora i učenika. 

Ovim povodom održaće se i koncert studenata Muzičke akademije sa Cetinja odsjeka flauta, u istoj sali u petak 10. februara sa početkom u 16 sati. Prijestonička publika u Srbiji imaće priliku da čuje izvođenje djela Telemana, Baha, Elerta i Boce. Studente koji će nastupiti, Marija Milić, Žunja Lipanović uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojičić, potom čeka niz napornih takmičenja u zemlji i regionu, tako da je ova prilika priprema za scenske nastupe na istim. Muzička akademija na Cetinju, u narednom periodu inteziviraće saradnju sa Muzičkom školom "Stanković", ali i ostalim Muzičkim školama u regionu, u cilju promovisanja Muzičke akademije, a pogotovo studijskog programa flauta.

 

Autor fotografija: Žunja Lipanović 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.