Studentkinje flaute Muzičke akademije UCG nagrađene na međunarodnim takmičenjima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nagrađene su studentkinje flaute Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore, Marija Milić i Žunja Lipanović,  na međunarodnim muzičkim takmičenjima „Davorin Jenko“ u Beogradu i „Tahir Kulenović“ u Valjevu (Srbija).

One su osvojile dvije druge i dvije treće nagrade u kategoriji solo izvođenja čime su nastavile niz zapaženih rezultata i nastupa. Ovim je nastavljena tradicija osvajanja nagrada studenata Muzičke akademije – odsjeka za flautu, na velikom broju takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Takmičarski duh, a prije svega upoređivanje trenutnog nivoa i sviračke forme, njeguje njihova profesorica flaute, mr Marija Đurđević, čime stiču neophodno iskustvo koje će im biti potrebno za rad u muzičkoj pedagogiji, ali i u izvođačkim solističkim, kamernim ili orkestarskim angažmanima.

Studentkinje su ovom prilikom izvele zahtjevna barokna, klasična i moderna djela visokih tehničkih prohtjeva, dok je osvajanje nagrade bilo stavljeno u drugi plan. Zbog svojih specifičnosti odabrana su sljedeća djela:

Telemanove fantazije - pisane za solo flautu, na najvećim takmičenjima su obavezna kompozicija. Posebna pažnja prilikom izvođenja i ocjenjivanja posvećuje se tonskim i artikulacionim kvalitetima, sa neophodnim osvrtom na barokni stil. Ova pravila nose sama po sebi veliku odgovornost zbog izuzetne specifičnosti baroknih pravila.

Sonata u e-molu J. S. Baha (Johan Sebastian Bach), pisana u formi četiri stava, jedna je od najvažnijih baroknih djela pisanih za flautu. Prolazeći kroz duge fraze prvog i trećeg stava, u izuzetno zahtjevnim izdržanim rečenicama „dugog daha“, preko zadivljujućih tonskih skokova neobičnih i teško izvodljivih za tadašnju traverso flautu, izvođač dolazi do dva snažna i ponosna stava, brzog tempa, u niskim registrima ovog instrumenta, u kojima se ogleda tehnička sigurnost, spretnost i izdržljivost.

Koncert u d-molu Karla Filipa Emanuela Baha (Carl Philip Emannuel Bach) je jedan od najljepših i najpoznatijih od šest koncerata ovog kompozitora u kojima se sudaraju utemeljeni stavovi baroka sa novim uticajima rokokoa, donoseći svježinu i razigranost svirača, a samim tim i tehničke naprednije zahtjeve u kojima se ogleda kvalitet i sposobnost izvođača.

Simfonijske kancone S. K. Elerta (Sigfrig Karg-Elert) pružaju priliku izvođaču da prikaže sve svoje umjetničke i tonsko-tehničke karakteristike koje je sam kompozitor utemeljio u svom kasno romantičarskom opusu, inspirisan djelima Baha, Griga, Debisija, Skrjabina i Šoenberga. Iako je njegov omiljeni instrument bio orgulje, djela pisana za flautu donijela su mu veliki uspjeh, čime je stekao popularnost za života.

Image za solo flautu francuskog kompozitora E. Boce (Eugene Bozza), je jedno od najpoznatijih kompozicija pisanih za flautu. Tehnički vrlo zahtjevna, uključuje raznovrsnost u artikulaciji, sa vrlo visokim skokovima kroz sve oktave, multifoniksima kao i snažnim dinamičkim promjenama.

Potrebno je naglasiti i posebnu podršku koje studentkinje imaju, kako od Studentskog parlamenta UCG, tako i od samog Univerziteta Crne Gore, koja se ogleda u finansijskoj podršci neophodnoj za učešće na ovakvim muzičkim manifestacijama. U narednom periodu, očekuju ih takmičenja u regionu, u Srbiji i Makedoniji, na festivalu duvača u Požarevcu, na međunarodnim takmičenjima kao što su „Petar Konjović“ u Beogradu i takmičenje u Ohridu, kao i takmičenje duvača u Zemunu.

Biografije studentkinja dostupne su u natavku:

Marija Milić, 1998. godište, iz Požarevca. Osnovno muzičko obrazovanje završila je u Malom Crniću u klasi prof. Julijane Janković, a srednju školu u klasi prof. Karoline Sprečaković. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi prof. Marije Đurđević Ilić. Tokom školovanja bila je Laureat na Republičkom takmičenju u Beogradu, osvojila je prvu nagradu i na takmičenju drvenih duvača u Požarevcu kao i „Tahir Kulenović“ u Valjevu za solo nastup i za izvođenje u kamernom sastavu „Fluminati“. Osvajala je i drugu i treću nagradu na takmičenju „Davorin Jenko“ i na Republičkom takmičenju u Beogradu kao i drugu nagradu na takmičenju „Tahir Kulenović“ u Valjevu. Član je simfonijskog Pozarevačkog orkestra „Gvardija“. Predstavljala je Muzičku akademiju na međunarodnom festivalu „Kotor-Art“ u Kotoru, kao i na koncertima u Baru i Podgorici. Sa koleginicom Žunjom Lipanović čini kamerni sastav “Duo Angelico”, koji je osvojio prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.

 

Žunja Lipanović, 2000. godište. Osnovnu i srednju muzičku školu „Dr Vojislav Vučković“ završila je u Beogradu, u klasi prof. Ivane Gvozdenović Popović. Nakon toga, 2019.godine, upisuje Muzičku akademiju na Cetinju, u klasi red.prof Marije Đurđević Ilić. Sada je student prve godine master studija flaute u istoj klasi. Osvojila je tri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Aleksandar Veliki“ u Nišu, „Pjeter Gaci“ u Albaniji i “Kosta Manojlović” u Zemunu. Osvojila je i drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u solo kategoriji „Tahir Kulenović“ u Valjevu i treću nagradu na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu. Na koncertu najboljih studenata Muzičke akademije sa Cetinja, u kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, snimila je „Čakonu“  S. K. Elerta, op. 107. no. 30. Kao solista nastupila je na festivalu "Kotor-Art" u Kotoru, a imala je posebnu čast da nastupi u Skupštini grada Beograda, Domu Vojske, kao i u sali „I. M. Kolarca“. Član je beogradskog orkestra „Borislav Pašćan“, a sa koleginicom Marijom Milić čini kamerni sastav „Duo Angelico“ sa kojim su pobijedile na međunarodnom takmičenju iz kamerne muzike "Isidor Bajić" i nagrađene koncertom u svečanom amfiteatru u istoimenoj novosagrađenoj muzičkoj školi.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.