Majstorske radionice flaute u Srbiji i Španiji




Majstorske radionice flaute u Srbiji i Španiji

 


Tekst pripremila: red.prof. mr Marija Đurđević-Ilić

Redovna profesorica flaute Muzičke akademija sa Cetinja, Marija Đurđević Ilić, održala je masterklas učenicima srednjih muzičkih beogradskih škola. Muzička škola „Dr Vojislav Vučković“ bila je mjesto susreta, razmjene dobre energije, a istovremeno intenzivnog i napornog rada. Cjelodnevnoj majstorskoj radionici prisustvovali su i učenici Muzičke škole „Stanković“. Zanimljivo je da su se na radionici pojavili svi učenici srednjih škola koji su prije mjesec dana takođe bili polaznici ove radionice u drugoj muzičkoj školi. Ovu njihovu želju za napredovanjem i upijanjem dodatnih znanja profesorica Đurđević je znala da prepozna i uzvrati potpunom posvećenošću, kreativnim pristupom nastavi i otkrivanju finesa i tajni umjetnosti sviranja na flauti, koje je stekla višedecenijskim sviranjem na ovom virtuoznom instrumentu, pedagoškim radom ali i sviranjem na poziciji prve flaute Crnogorskog simfonijskog orkestra. Kolika je njena ljubav i posvećenost u radu sa djecom, najbolje ilustruje činjenica da je čak i predviđenu pauzu između dvije sesije iskoristila za rad sa djecom koja nisu uspjela na vrijeme da se prijave. Radionica je takođe produžena iz istog razloga. Najveća nagrada i zadovoljstvo ovog pedagoškog rada je bila sreća na licima djece kad su spoznali da će umjesto pasivnih učesnika postati integralni deo kreativnog procesa kao aktivni sudionici.

Ovu izuzetnu sinergiju koja nastaje kad profesor unese ljubav, izuzetno znanje i višegodišnje iskustvo, s jedne strane, odnosno upijanjem znanja i iskorišćavanjem prilike da se usvoji svaka tajna flautističkog zanata, nedavno su imali prilike da spoznaju i studenti sa Iberijskog poluostrva.

Naime, profesorica Đurđević je bila gost u Galiciji, na „Conservatorio Superior de musica de Vigo“, gdje je više dana držala intenzivne majstorske radionice studentima odsjeka dvije klase flaute. Uskoro se očekuje da studenti i učenici iz Španije i Srbije budu gosti Crne Gore i kroz upoznavanje i druženje nastave sa usavršavanjem na prostorima naše lijepe države. Profesoricu Đurđević u narednom periodu, pored seminara, očekuju solistički nastupi i dalji rad u Crnogorskom simfonijskom orkestru.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.