Muzička akademija

Profesor Cerović otvara prvi međunarodni " European Concerto Guitar Competition" u Groningenu U ponedjeljak, 29. januara 2018. godine, u dvorani Kraljevskog konzervatorijuma "Prins Klaus" u Groningenu (Holandija) Danijel Cerović kao član Crnogorskog gitarističkog dua, otvoriće prvi međunarodni" European Concerto Guitar Competition".

Danijel Cerović će uz ostale eminentne evropske izvođače i pedagoge biti dio žirija koji će u periodu od 29. januara do 05.februara ocjenjivati pedeset mladih gitarista iz čitavog svijeta koji će se takmičiti za vrijedne nagrade. U sklopu manifestacije Cerović će održati masterklas i predavanje na Konzervatorijumu "Prins Klaus" u Groningenu koji je i jedan od organizatora projekta.Više informacija na linku: http://dutchguitarfoundation.com/guitarfestival-concerts_ENG.html

U nastavku sezone Danijel Cerović će kao solista i član dua nastupiti na festivalima i u prestižnim dvoranama u Kanadi, SAD-u, Turskoj, Južnoj Koreji i Kini, te održati niz predavanja i masterklasova na Univerzitetima širom svijeta. 

Danijel Cerović je rođen u Nikšiću.[1]  Potiče iz ugledne porodice prosvjetnih radnika. Diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Vere Ogrizović, a postdiplomske studije za gitaru završio je na Konzervatoriju u Mastrihtu, u klasi Karla Markjonea.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenja za gitaru i kamernu muziku (Cetinje, Plovdiv, Beograd, Bojano). Redovno nastupa kao solista i član kamernih ansambala na prestižnim domaćim i međunarodnim festivalima u Americi (GFA Denver, Chapman University), Kanadi (Toronto, Montreal), Kini, Južnoj Koreji (Seul, Daežon), Rusiji (Filharmoja Sankt Peterburg), Frnacuskoj (Pariz), Crnoj Gori (A tempo, Kotor art), Srbiji, Danskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Njemačkoj, Holandiji (Concertgebouw Amsterdam), Španiji (Madrid, Granada), Bosni i Hercegovini, Albaniji, Portugalu, Belgiji i Poljskoj. Kao solista i kao član crnogorskog duo gitara nastupao je sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom, Daejon Simfonijskim Orkestrom (Koreja), Šenjang Simfonijskim Orkestrom (Kina), Orkestrom “Mossani Strings” (Holandija), sa Kvartetom “Rubikon” (Srbija), “Camerata” Kvartetom (Poljska) i dr.

Danijel Cerović je suosnivač i umjetnički direktor Međunarodnog Nikšić Guitar Festivala. Od 2003. godine angažovan je kao predavač na Muzičkoj akademiji, Univerzitet Crne Gore na Cetinju. Bio je gostujući profesor gitare na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Predaje redovno na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu na univerzitetima kao što su: Chapman University (SAD), Metropolitan University - Denver (SAD), Toronto University (Kanada), Monteral Conservatory (Kanada), Maastricht Conservatory (Holandija), Tianjin Conservatory (Kina) i dr.

Član je žirija na prestižnim međunarodnim takmičenjima za gitaru. Studenti iz njegove klase učestvuju u koncertnim aktivnostima Muzičke akademije, a takođe osvajaju nagrade na domaćim imeđunarodnim takmičenjima.

Kao solista, snimio je CD s muzikom Skarlatija, Sora i Đulijanija. Kao član Duo Amarilli sa mecosopranisticom Amandom Stojović, snimio je CD sa muzikom za glas i gitaru, a takođe i CD muzike za dvije gitare sa Goranom Krivokapićem u izdanju Muzičkog Centra Crne Gore[2]. U 2014 i 2016 godini, kao član crnogorskog dua gitara sa Goranom Krivokapić , snimio je 6 engleskih svita Johana Sebastiana Baha za NAXOS Records[3]. U 2017/18, kao solista i član CDG nastupiće na prestižnim festivalima, koncertnim dvoranama i Univerzitetima u Aziji, Južnoj Americi, Evropi i Sjevarnoj Americi, te održati niz predavanja na temu “Transkrpcije Bahove muzike za gitaru”.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print