Koncert Nataše Popović na festivalu Tsjaikovsky aan de Waal2018 u Zaltbommel, Holandija




Koncert Nataše Popović na festivalu Tsjaikovsky aan de Waal2018 u Zaltbommel, Holandija

U periodu od 21. do 26. februarau holandskom gradu Zaltbommel-u održan je Festival Tsjaikovsky aan de Waal2018posvećen velikom ruskom kompozitoru Petru Iljiču Čajkovskom, a  u organizaciji društva Engelenbakiz ovoga grada  i profesora Utrehtskog konzervatorijuma Martyn van den Hoek-a koji već osmu godinu organizuju tematske festivale sa ciljem da se što bolje upozna ličnost i opus kompozitora.

Na ovom festivalu, koji objedinjuje rad sa studentima kroz master klasove i koncertnu djelatnost profesora i polaznika, pored profesora Utrehtskog konzervatorijuma, uzela je i učešće, u svojstvu predavača i izvođača, mr Nataša Popović, docent za kamernu muziku na Muzičkoj akademiji sa Cetinja koja je, u saradnji sa koleginicom Elizavetom Bochkarevom u klavirskom duu, holandskoj publici predstavila muziku poznatih baleta Petra Iljiča Čajkovskog  Labudovo jezero i Krcko Oraščić kroz transkripcije savremenika i prijatelja ovog kompozitora Eduarda Langera.

Posebne dragocjenosti ovog festivala su mjesto održavanja  tj. Gasthuiskapel -kuća kulture, jedna od najljepših zgradau prlijepom starom, srednjovjekovnom gradu Zaltbommel-u koja je izgrađena 1316. godine i instrument koji predstavlja pravu relikviju grada. Radi se o klaviru iz XIX vijeka koji je potekao iz poznatefrancuske porodicegraditeljainstrumenata Erard i na kome je prilikom jedne posjete Zaltbommel-u  svirao poznati mađarski kompozitor i pijanista toga vremena Franc List, inače veliki ljubitelj ovog instrumenta. Instrumenti ovog graditelja su u to vrijeme smatrani veoma prestižnim, krasili su i bili korišteni u salonima i dvoranama uglednih porodica i dvorova, a bili veoma cijenjeni među kompozitorima kao što su Šopen, Mendelson, Fore, Mošele, Vagner, Verdi, Ravel... 

 

 

Image  Image

ImageImage

 

 

Image  Image

 

 

 

Image

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.