Koncert i majstorski kurs italijanskog pijaniste Đuzepea Albanezea




Koncert i majstorski kurs italijanskog pijaniste Đuzepea Albanezea

Italijanski pijanista i pedagog, Đuzepe Albaneze, održaće majstorski kurs od 26. do 30. septembra u koncertnoj dvorani Muzičke akademije, a 29. septembra sa početkom u 20h u sali Ministarstva kulture na Cetinju klavirski resital.

Đuzepe Albaneze, biografija

Đuzepe Albaneze rođen je u Reggio Calabria (Italija) 1979. Godine. Sa pet godina otpočeo svoje muzičko obrazovanje. Već sa 17 godina dobio je diploma sa najvišim počastima na Konzervatorijumu Rossini. Studije je nastavio na Imola International Piano academy i na Messina univerzitetu gdje je kasnije bio angažovan kao profesor Metodologije muzičke komunikacije. Trenutno je profesor klavira na Konzervatorijumu "Tartini" u Trstu.
Đuzepe Albaneze je jedan od najboljih pijanista svoje generacije. 2014.godine snimio je svoj prvi CD za Deutsche Grammophone pod nazivom "Fantasia". U pitanju je konceptualni album sa djelima Betovena, Šuberta i Šumana. Godinu dana kasnije, u novembru 2015, objavio je svoj drugi CD za Deutche Grammophone pod nazivom: "Apresune lecture de Liszt", u potpunosti posvećen mađarskom kompozitoru. Marta 2016 Decca Classics, objavila je ediciju sa kompletnim Bartokovim opusom, koja uključuje i snimak "Varijacija" (svjetska premijera) Đuzepea Albanezea.
Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama uključujući Metropolitan Museum of Art, Rokfeler University i Steinway Hall u Njujorku; Amijai Auditorium; Cenart – MeksikoSitiju; Konzerthaus u Berlinu; Laeisz Hale u Hamburgu; Essen Philharmonie u Esenu; Mozarteumu Salcburgu; St. Martin in the Fields i Steinway Hall u Londonu; Sale Cortot u Parizu; St. Petersburg Philharmonie u St. Peterburgu; Filharmonia Narodova u Varšavi; Slovenačkoj filharmonija u Ljubljani, Gulbenkianu Lisabonu, kao i u Brazilu, Čileu, Urugvaju, Ekvadoru, Aegipt, Maroka, Izraelai sl.
Albaneze često sarađuje sa uglednim dirigentima kao što su Christian Arming, John Ekselroda, James Conlon, Lavrence Foster, Vill Humburg, Dmitrija Jurovski, Julian Kovačev, Alain Lombard, Nicola Luisotti, Othmar Maga, Fabio Mastrangelo, Henrik Nanasi, Anton Nanut, Tomas Netopil Daniel Oren, Džordž Pehlivanian, Donato Renzetti, Aleksandar Sladkovski Hubert Soudant, Pinchas Steinberg Mišel Tabačnik, Jeffrei Tate, Jurai Valcuha i Džonatan Veb.
Učestvuje na međunarodnim festivalima poput Castleton Festival Lorin Mazel ,JuriTemirkanov 'Arts Skuare' Zimski festival u Sankt Peterburgu, savremeni muzički festival na Bijenalu u Veneciji, Gustav Kun Tiroler Festspiele Kufsteini Erl; Festival Colmar (sa orkestrom Svizzera Italiana); Piano festival "En Blanco & Negro" u Meksiko Sitiju, Piano Festival Brešai Bergamo, MiTo festival u Milanu i Torinu, Mittlefest, Sintre muzički festival u Portugalu i Tongieong festival u Koreji.
U svojoj rodnoj zemlji Italiji, priredio je brojne recital i koncerte u najvažnijim koncertnim dvoranama i to sa vodećim orkestrima kao: Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia i orkestar Sinfonica della RAI, Petruzzelli - Bari ; Comunale - Bolonja; TeatroLirico - Kaljari; Teatro del Maggio Musicale Fiorentino - Firenca; Carlo Felice - Đenova; San Karlo - Napulj; Massimo - Palermo; Teatro dell'Opera - Rim; Verdi - Trst; La Fenice - Venecija; Arena - Verona.
Njegove koncerte često emituju brojne TV i radio stanice poput: Rai Radio3 i"Classica HD" .Prije nego je potpisao eksluzivni ugovor za Deutsche Grammophone, Albaneze je snimio nekoliko CD-a. 1998 snimio je izabrana djela Šuberta, Šopena, Šumana i Skrjabin. Zatim “Frame Records” izdaje njegov CD sa nazivom"1900" (Frame Records), posvećen u potpunosti muzici dvadesetog vijeka. Nedugo zatim Albaneze snima 2 CD-a “En plein air” interpretirajući Mendelsona, Vebera, Tausiga, Debisija i Bartoka, i "Pour le piano" omaž Debisiju koji je izdala kuća Magazine Amadeus u čast 150 godina od rođenja kompozitora.
Laureat je konkursa PremioVenezia, najvažnijeg nacionalnog takmičenja u Italiji, Vendome Prize International competition u Londonu na čijem je čelu ser Jeffrei Tate. Isto tako na 54.takmičenju Buzoni dobio i specijalnu nagradu za najbolje izvođenja savremene muzike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.