Koncert dr McGee i Martinovića na Cetinju




Koncert dr McGee i Martinovića na Cetinju

 

 

Večeras će se na Cetinju u Multimedijalnoj sali Ministarstva kulture sa početkom u 19 časova održati koncert dr Blake McGee i Bojana Martinovića. Tokom svog boravka na Cetinju održaće majstorske radionice za studente klarineta na Muzičkoj akademiji.

dr Blake McGee je vanredni profesor klarineta  Istorije muzike na University of Wyoming, SAD. Dr. McGee je nastupao kao član orchestra Portland Opera, Vancouver Symphony i Oregon Mozart Players chamber orchestra. Trenutno je prvi clarinet u Wyoming Symphony Orchertras. Aktivno I sa velikim uspjehom nastupa kao kamerni muzičar sa Wyoming Reed Trio, Woodwind Quintet, The Wu-McGee Duo, I član  Lights Along the Shor, trija koje se specijalizovao u aranžmanima eklektične muzike iz cijelog svijeta. Takođe nastupa kao solista širom svijeta.

Kao istraživač I proizvođač trske za clarinet,  Dr. McGee započeo je istraživanje I novu metodu za evaluaciju trske klarinerta. 2009, McGee pozvan je da predstavi svoje istraživanje i pronalaske na International Clarinet Association konferenciji u Portugalu. 2016 godine objavio je knjigu straživanja pod nazivom “ReedWorks” (Jeanne-inc.com), koja pokriva brojne teme iz ove oblasti. Kontinuirano drži majstorske radionice za pravljenje i prilagođavanje trske za clarinet i saksofon.

Dr. McGee stekao je dipolomu koncertnog izvođača  i Istorije muzike na University of Minnesota  odnosno University of Oregon.

Bojan Martinović  rođen je 26. oktobra 1981. godine na Cetinju. Potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je  diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom. Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohadjao je kurseve na  kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i  Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su  Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi. Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom  i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

 Na svom repertoaru ima preko 30 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije (CNP Podgorica, Dvorana Vatroslav Lisinski- Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod – Zagreb Sava Centar Beograd, Galerija Kolarca  Beograd, Gradska kuća Subotica, Sinagoga Novi Sad, Bošnjački institut - Sarajevo) kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj. Član je medjunarodnog udruženja pedagoga Innovative conservatoire (ICON).

Održao je majstorske radionice na Konzervatorijumu P.I.Čajskovski u Rusiji, Zheijang Conservatory of Music u Kini, Konzervatorijum Đuzepe Tartini Italiji, University of Central Oklahoma u  Americi.

Tokom 2019 nastupiće u Rumuniji, Kini, Poljskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Americi.

Dobitnik je nagrade CANU.

Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”. Član je programskog odbora Međunarodne konferencije Muzičko nasljeđe Crne Gore (2017 i 2019 godine).

Snimao za RTCG, RTS, HRT, TVSLO, Radio Beograd i Radio Crne Gore.

 

 

Program – American Music for Clarinet and Piano

 

 

Blake McGee, klarinet

Bojan Martinović, klavir

 

Viktor’s Tale (2004)                                                                         John Williams (b. 1932)

 

Sonata for Clarinet and Piano (1942)                                        Leonard Bernstein (1918-1990)

  1. Grazioso
  2. Andantino / Vivace e leggiero

 

A Set for Clarinet (1954)                                                                                Donald Martino (1931-2005)

  1. Allegro / Cantabile
  2. Adagio
  • Allegro

 

The Color of Honey (2010)                                                           Anne Guzzo

                With Petar Garic – clarinet

 

Bling Bling (2005)                                                                              Scott McAllister (b. 1969)

  1.  
  2.  
  •  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.