Studenti Muzičke akademije nastupili na Festivalu FortePiano




Studenti Muzičke akademije nastupili na Festivalu FortePiano

29 maja Studenti Muzičke akademije nastupili su na Festivalu FortePiano koji se treću godinu za redom održava u glavnom gradu. 

Ideja za organizovanjem festivala savremenog klavira  “Fortepiano”, potekla je iz potrebe da se učenici i nastavnici škole, tradicionalno okrenuti proučavanju i izvođenju klasičnog repertoara, više zainteresuju za  klavirsku muziku koja je stvorena u vremenu bližem onome koje živimo, njenom estetikom i načinom izvođenja. 

Tema trećeg po redu  festivala “Forte piano” je muzika XX vijeka različitih izražajnih sredstava. To je muzika kompozitora koji su ostali vjerni klasičnim obrascima komponovanja i nasuprot tome, onih koji su stvarali nov muzički jezik bez oslonca na tradicionalni (Muzika neoklasičara i ekspresionista).

Na festivalu će biti održano pet koncerata u izvođenju učenika osnovne i srednje muzičke škole a po prvi put će uzeti učešće i studenti Muzičke akademije sa Cetinja. Osim ovih koncerta, na festivalu su predviđena još dva događaja koje realizujemo u saradnji s KIC-om “Budo Tomović” kao partnerom festivala.

U petak, 26. maja u susret festivalu biće prikazan film: Seymor: An introduction (2014)  u Američkom uglu (KIC "Budo Tomović") u 18 sati. To je film o američkom pijanisti Simoru Bernštajnu (1927). 

Za kraj festivala Marija Skender, naša koleginica koja se posvetila izvođenju savremene muzike, održaće solistički koncert na velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović” na kojem će svirati muziku našeg doba, ostvarenja savremenih kompozitora koji su pobudili njenu pažnju: Davora Branimira Vinczea, Vita Žuraja, Dijane Rotaru, Samira O deh Tamimija, Zejnepa Gedizlioglua.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.