Doc. dr Milić Čurović - dobitnik Priznanja za doprinos međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore




Doc. dr Milić Čurović dobitnik je Priznanja Univerziteta Crne Gore za posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog, stručnog i umjetničkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta, na prijedlog Biotehničkog fakulteta UCG.

Profesor Čurović je glavni urednik kvartalnog međunarodnog naučnog časopisa “Poljoprivreda i šumarstvo” koji je nedavno obilježio 65 godImageina rada.

Časopis se nalazi u bazi Clarivate Analytics (Web of Science Coverage: Zoological Record), a ove godine je i  prvi put indeksiran u izvještaju Scopus-a,  uz stalni rast indeksa citiranosti objavljenih radova. Posljednja četiri izdanja u ovoj godini objavila su 87 radova autora iz čak 34 zemlje, što je jasan pokazatelj doprinosa međunarodnoj vidljivosti Univerziteta Crne Gore.

Tokom 2020. godine, četiri rada profesora Čurovića, u kojima je bio prvi autor ili ko-autor, publikovani su  u časopisima koji se nalaze u 50% najbolje rangiranih časopisa na SCI/SCIE listi.

“Radovi gdje sam bio prvi autor bavili su se strukturom šuma Biogradske gore, jedne od posljednjih netaknutih šuma Evrope. Publikovani rezultati su već pobudili interesovanja kolega iz inostranstva za dalja istraživanja. Pokazatelji u prašumskim zajednicama predstavljaju odličan osnov za kreiranje modela “Prirodi bliskog gazdovanja šumama”, a to je i naziv bilateralnog projekta sa Austrijom, odobren u 2020. za finansiranje, a realizovaće se u naredne dvije godine“, kazao je profesor Čurović.

Iza svih referenci  koje su ga preporučile za nagradu stoji dosta uloženog rada i vremena.

“To najbolje znaju koleginice i kolege sa Biotehničkog fakulteta koji su bili, takođe, izuzetno uspješni u naučnoistraživačkom radu. Protekla godina je, kada govorimo o postignutim rezultatima naučnoistraživačke djelatnosti na Biotehničkom fakultetu, bila veoma uspješna, sa rekordnim brojem naučnih radova publikovanih u najbolje rangiranim časopisima i velikim brojem projekata koji se trenutno realizuju ili su odobreni za finansiranje u budućem periodu. Činjenica da me je Biotehnički fakultet, u godini u kojoj su postignuti odlični rezultati, predložio za priznanje za poseban doprinos u razvoju naučnoistraživačkog rada na Univerzitetu Crne Gore u 2020. godini, čini me još više ponosnim“, kazao je profesor Čurović i zahvalio se kolegama na ukazanoj časti jer mu njihova podrška znači koliko  i sama nagrada.

U daljem radu, profesor Čurović planira da nastavi publikovanje rezultata istraživanja i široj naučnoj javnosti ukaže na značaj i vrijednost očuvanih šumskih ekosistema Crne Gore.

„Sa kolegama iz Crne Gore,  Italije, Francuske i Srbije već radim na pripremi za publikovanje novih naučnih radova. Radujem se i saradnji sa kolegama iz Austrije, u okviru bilateralnog projekta koji počinje sa realizacijom u predstojećoj godini", najavio je profesor Čurović.  

Za časopis “Poljoprivreda i šumarstvo” očekuje dalje napredovanje i popravljanje svih mjerljivih parametara.

Povezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/99911-zasluznim-pojedincima-dodijeljena-priznanja-za-posebne-doprinose-razvoju-univerziteta-crne-gore

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/doc-dr-milic-curovic-dobitnik-priznanja-za-doprinos-medunarodnom-pozicioniranju-univerziteta-crne-gore

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.