Svečano obilježen završetak berbe grožđa na oglednom imanju Biotehničkog fakulteta UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom završetka ovogodišnje berbe grožđa u vinogradima Univerziteta Crne Gore, na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta u Lješkopolju, u petak 1. oktobra 2021. godine, organizovana je prigodna svečanost. Ovom prilikom na Oglednom imanju boravili su i aktivno učešće u završnoj berbi uzeli rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sa prorektorima, dekani i prodekani sa drugih fakulteta Univerziteta Crne Gore, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - državni sekretar mr Nebojša Veličković sa saradnicima, kao i studenti i zaposleni Biotehničkog fakulteta.

Dekanica Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković,  prisutne je ukratko upoznala sa istorijatom ovog oglednog imanja i o tekućoj proizvodnoj sezoni. Imanje je uspostavljeno davne 1951. godine, a  vinopodrum izgrađen i u funkciju stavljen 1956. godine i kao takav najstariji je vinopodrum u Crnoj Gori. Dekanka je, takođe, informisala prisutne da su ove proizvodne godine, i pored dugog sušnog perioda tokom skoro čitavog vegetacionog perioda, ostvareni rekordni prinosi grožđa. U vinogradu površine oko 22 ha (57250 čokota) ovogodišnji prinos je oko 180 tona grožđa. Zahvaljujući blagovremeno sprovedenim svim agrotehničkim i pomotehničkim mjerama grožđe je odličnog kvaliteta pa se očekuje da i kvalitet vina i rakije bude na prepoznatljivom nivou.

Prof. dr Radmila Pajović Šćepanović je u vinopodrumu prisutnima predočila osnovne informacije o tradicionalnoj tehnologiji proizvodnji vina i rakije, ali i o doprinosu koji nauka ima na kvalitet naših proizvoda. Pored toga, ona je ukazala na značaj sortimenta vinove loze koji se gaji na Imanju, a posebno autohtone sorte Vranac, što sve zajedno daje prepoznatljiv pečat našim vinima - Vranac i Vranac barrique na koje smo sa razlogom izuzetno ponosni.

Nakon simbolične berbe grožđa priređen je skromni koktel na kojem su degustirana naša vina i rakija.

 

Povezana vijest: DVIJE ZLATNE MEDALJE ZA VINA BIOTEHNIČKOG FAKULTETA - POTVRDA VRHUNSKOG KVALITETA

 

GALERIJA FOTOGRAGIJA  

 https://www.dropbox.com/sh/sxxpuve0xe63dob/AAAdP1rmUoXu8DULuzCq0Nvqa?dl=0

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/ekonomija/svecano-obiljezen-zavrsetak-berbe-grozda-na-imanju-biotehnickog-fakulteta/

https://www.portalanalitika.me/clanak/svecano-obiljezen-zavrsetak-berbe-grozda-na-oglednom-imanju-biotehnickog-fakulteta

https://www.in4s.net/svecano-obiljezen-zavrsetak-berbe-grozdja-na-oglednom-imanju-biotehnickog-fakulteta-ucg/

https://mina.news/mina-business/ovogodisnji-prinos-grozda-180-tona/

https://dan.co.me/vijesti/ekonomija/ovogodisnji-prinos-grozda-180-tona-5085942

http://me.ekapija.com/news/3434717/odlican-prinos-i-kvalitet-grozdja-na-oglednom-imanju-u-ljeskopolju-u-vinogradu

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.