Renovirana zgrada Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Baru




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Zgrada Centra za suptropske kulture u Baru, najstarijeg naučnoistraživačkog centra Biotehničkog fakulteta i Univerziteta Crne Gore, tokom ove kalendarske godine detaljno je renovirana i vraćen joj je stari sjaj. Ukupna vrijednost investicije je 60.000 €.

Sredstva za renoviranje obezbijedili su Univerzitet Crne Gore 23%, Opština Bar 69% (kroz ugovor o donaciji, za zemlju ustupljenu opštini za izgradnju saobraćajnice čiji je korisnik bio Fakultet, odnosno Univerzitet), a ostatak sredstava obezbijedio je Fakultet. Renoviranje je obuhvatilo zamjenu krovnog pokrivača, rekonstrukciju mokrih čvorova, zamjena drvenih prozora PVC bravarijom (oko 180 m2 prozorskih okana), hidroizolacija ravnih krovnih  površina, reparacija cjelokupne vanjske fasade zgrade (oko 1800 m2 fasade), kao i unutrašnji molersko-farbarski radovi na značajnom dijelu površina.

Ovim povodom su u radnoj posjeti, 19. novembra 2021. godine u Centru za suptropske kulture u Baru, bili predsjednik opštine Bar, gospodin Dušan Raičević sa saradnicima, kao i dekan Biotehničkog fakulteta prof. dr Božidarka Marković sa prodekanima. 

Dekanka Marković izrazila je zadovoljstvo urađenim radovima i zahvalila se predsjedniku Opštine Bar na dobroj saradnji i pokazanoj društvenoj odgovornosti. Takođe, ukazala je i na značaj ovog Centra, kako za Fakultet, tako i za grad Bar, posebno ako se ima u vidu da je Biotehnički fakultet jedina od jedinica Univerziteta Crne Gore koja ima naučnoistraživačke kapacitete i relizuje studijske programe u Baru.

Zadovoljstvo urađenim istakao je i predsjednik opštine, gospodin Raičević, koji je po prvi put imao priliku da se tokom posjete detaljno upozna sa radnim i istraživačkim kapacitetima Centra za suptropske kulture. Predmet posebnog interesovanja bila je laboratorija za maslinovo ulje, ovlašćena laboratorija na nacionalnom nivou, koja je zajedno sa panelom za maslinovo ulje jedina zaokružena cjelina za hemijsku i organoleptičku analizu maslinovog ulja koja je neophodna prije puštanja ulja u promet. 

Rukovodilac Centra i studijskog programa Mediteransko voćarstvo koji se realizuje u Baru, dr Momčilo Radulović, prisutne je upoznao sa istorijatom ovog Centra koji je bio preteča uspostavljanja Poljoprivrednog, odnosno Biotehničkog instituta, a današnjeg Biotehničkog fakulteta. Svoj rad Centar je započeo kao Državna ogledna stanica za suptropske kulture, osnovana 01. aprila 1937. godine ukazom Ministra poljoprivrede i finansija Kraljevine Jugoslavije i to je ujedno najstarija zvanična naučnoistraživačka ustanova u Crnoj Gori. Državna ogledna stanica, a kasnije Zavod bio je smještena u zgradi na Topolici, koja se nalazila u neposrednoj blizini dvorca Kralja Nikole, koja je u zemljotresu 1979. godine teško oštećena, a potom i srušena. Nakon toga ušlo se u izgradnju nove tj. današnje zgrade Centra za suptropske kulture, koja je useljena 1985. godine, a 36 godina kasnije evo detaljno renovirana povratila je stari sjaj, na zadovoljstvo svih!  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.