Biotehnički fakultet

Sastanak regionalnog tima projekta International Atomic Energy Agency - RER2018029/5026
U okviru projekta "Enhancing the Capacity to Integrate Sterile Insect Technique in the Effective Management of Invasive Aedes Mosquitoes” (RER2018029/5026) finansiranog od strane International Atomic Energy Agency (IAEA) iz Beča, Austrija, od 4 do 6. aprila održan je “Regional Stakeholder Engagement Meeting on Early Support to Sterile Insect Technique Pilot Trials against Aedes Mosquitoes” u Bolonji, Italija.

Sastanku su prisustvovali docent dr Igor Pajović sa Biotehničkog fakulteta, kao nacionalni predstavnik za Crnu Goru na ovom projektu i v.d. direktora Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore, gospodin Vladimir Đaković.

Na sastanku je prezentovan pojedinačni napredak u državama koje koriste SIT tehnike za suzbijanje invazivnih vrsta komaraca. Kroz prezentaciju “Gaining experience in SIT pilot field trials - Montenegro, 2013-2019” prezentovan je presjek stanja u Crnoj Gori i napredak ostvaren od 2013., kada je prvi put SIT primijenjen protiv invazivnih Aedes-a kod nas, do 2019.

Učesnici skupa bili su u prilici da posjete instituciju CAA – Centro Agricoltura Ambiente “G. Nicoli” u Crevalcore-u, kao lokalnog organizatora. Odnosno da vide same laboratorije u kojima se vrši masovni uzgoj komaraca i sterilizacija mužjaka radijacijom. Tom prilikom upriličeno je pokazno otpuštanje SIT komaraca u urbanom dijelu Bolonje

Skup je bio prilika da korisnicima usluga i donosiocima odluka budu prezentovane aktivnosti vezane za SIT tehnike koje se koriste protiv invazivnih komaraca roda Aedes. Kao i planirane aktivnosti za koje je neophodno angažovanje cijelog sistema zaštite od komaraca, odnosno zaštite javnog zdravlja.

Broj posjeta : 234

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.