VITISUST projekat: Informaciono - komunikacione tehnologije prognoziraće bolesti vinove loze u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Informaciono-komunikacione tehnologije imaće svoju ulogu u prognozi pojave bolesti vinove loze, kroz projekat koji je nastao kao rezultat dugogodišnje saradnje između istraživača Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Cattolica del Sacro Cuore (UNICATT) iz Piaćence.

Riječ je o projektu: Sistemi podrške odlučivanju na bazi web platforme u cilju unapređenja održivosti vinogradarskog sektora u Crnoj Gori i Italiji (VITISUST), koji finansira Ministarstvo nauke Crne Gore, a traje od 2018. do 2020.

RukovImageodilac ovog projekta je prof. dr Nedeljko Latinović, sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, navodi da će se Sistemi za podršku odlučivanju (DSS), na bazi veb platforme pod nazivom vite.netR, a koji je razvio partner iz Italije, primjenjivati u vinogradima u Crnoj Gori.

„Ovaj DSS ne uzima u obzir crnu pjegavost vinove loze izazvanu fitopatogenom gljivom Phomopsis viticola, koja je jedna od najznačajnijih bolesti na vinovoj lozi u Crnoj Gori i koja u Italiji ima sve veći značaj. Trenutno se radi na razvoju novog modela za ovu bolest vinove loze. Validacija sistema će se sprovoditi u obje zemlje u odabranim vinogradarskim područjima kako bi se osiguralo dobijanje statistički pouzdanih rezultata“, kazao je Latinović.

Projekat VITISUST će imati značajan uticaj na održivo korišćenje sredstava za zaštitu bilja, u cilju dobijanja bezbjednog proizvoda - grožđa i očuvanje životne sredine.

„Jedna od obaveza koju je Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, prihvatila u skladu sa Nacionalnim planom za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilje, jeste  uvođenje sistema prognoze pojave štetnih organizama. Zato je posebno važan ovaj projekat, pored toga što će nastaviti i pojačati naučnu saradnju između Universita Cattolica del Sacro Cuore i Univerziteta Crne Gore i stvoriti uslove za budući rad crnogorskih istraživača“, zaključuje Latinović.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.