Dani berbe grožđa na imanju Univerziteta Crne Gore




Dani berbe grožđa na imanju Univerziteta Crne Gore

FOTO GALERIJA

Ovogodišnja berba grožđa na Oglednom imanju Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore počela je 12. septembra, i po planu bi trebalo da se završi krajem ovog mjeseca. S obzirom na prilično nepovoljne vremenske prilike tokom vegetacione sezone, prinos grožđa, a naročito njegov kvalitet, mogu  se smatrati veoma zadovoljavajućim.

Sa ciljem jačanja svijesti o višestrukom značaju Oglednog imanja u edukaciji studenata, ukupnom finansijskom poslovanju, ali i promociji naših proizvoda i Fakulteta uopšte, 21. septembra  na  Oglednom imanju  Biotehničkog fakulteta  ‘’Lješkopolje’’ održani su ‘’Otvoreni dani berbe grođža’’. Pored zaposlenih i studenata sa Biotehničkog fakulteta, učešće na ovoj manifestaciji su uzeli rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica, dekani Mašinskog i Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Igor Vušanović i prof. dr Predrag Miranović, kao i profesori sa drugih fakulteta. 

Tokom boravka na Oglednom imanju naše kolege prof. dr Radmila Pajović-Šćepanović, dr Tatjana Popović i Radoica Škatarić, tehn. sar.,  su goste detaljno upoznali sa osnovnim karakteristikama dominantno gajenih sorti vinove loze (Vranac i Kratošija) i tehnologijom proizvodnje vina i rakije koja se na našem Imanju isključivo obavlja na tradicionalan način. Pored toga, ukazano je na značaj postojeće kolekcije od preko 400 sorti kao važnog izvora potencijalno vrijednih gena, ali i trenutnih istraživanja većeg broja faktora koji utiču na polifenolni profil vina.

Veoma prijatna atmosfera i druženje sa našim gostima uz mnogo korisnih sugestija dobijnih toga dana ohrabruju nas u želji da ova manifestacija ubuduće postane tradicionalna.

  Image     Image    Image    Image     Image 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.