Biotehnički fakultet upisao 15. generaciju studenata na primijenjenim studijama u Bijelom Polju i Baru




Biotehnički fakultet upisao 15. generaciju studenata na primijenjenim studijama u Bijelom Polju i Baru

Na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore popunjena su sva mjesta na studijskim programima u Podgorici, Biljna proizvodnja i Stočarstvo, kao i na studijskom programu Kontinentalno voćarstvo u Bijelom Polju, dok se u Baru svake godine upisuje više od 70% licencom predviđenih mjesta na program Mediteransko voćarstvo.

Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, pored duge tradicije bavljenja naučnoistraživačkim radom (od 1937. godine), studije iz oblasti poljoprivrede organizuje od 2005. godine, kada je upisana prva generacija studenta na osnovne akademske studije u Podgorici - studijski programi  Biljna proizvodnja i Stočarstvo.

Imajući u vidu značaj poljoprivrede za crnogorsku ekonomiju i potrebu njenog ravnomjernog razvoja u svim regionima, samo godinu kasnije pokrenuta su dva primijenjena studijska programa, i to u Bijelom Polju (Kontinentalno voćarstvo) i u Baru (Mediteransko voćarstvo). Ove godine upisana je 15. generacija studenata na primijenjenim studijama u ova dva grada.

Primijenjene studije u Bijelom Polju i Baru inicijalno su osnovane i realizovane kao samofinansirajuće,  po modelu 3+1 (osnovne i specijalističke). Međutim, nakon reforme studijskih programa na Univerzitetu Crne Gore 2017. godine ove studije se finansiraju iz budžeta i organizuju se po modelu 3+2 (osnovne i postdiplomske master studije). 

Tako ćemo ove godine, pored upisa u prvu godinu osnovnih studija, u Bijelom Polju i Baru  po prvi put imati i upis na postdiplomske master studije.

Realizacija nastave u Bijelom Polju i Baru je vrlo zahtjevna, s obzirom da većina nastavnog osoblja putuje iz Podgorice u Bijelo Polje i Bar. Posmatrano na sedmičnom nivou najmanje 15 nastavnika i saradnika putuje u Bijelo Polje radi izvođenja nastave, a nešto manje u Bar.

I pored napora koji predstavlja svakodnevno putovanje nastavnog osoblja, veliku satisfakciju predstavlja nam činjenica da naši svršeni studenti iz godine u godinu sve više postaju čvrst oslonac i pokretač razvoja crnogorske poljoprivrede, kroz aktivno učešće i  zaposlenje u svim sektorima poljoprivrede (primarnoj proizvodnji, preradi), obrazovnim institucijama, organima državne uprave, administraciji na lokalnom  nivou, sopstvenom agrobiznisu i sl.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/biotehnicki-fakultet-upisao-15-generaciju-studenata-na-primijenjenim-studijama-u-bijelom-polju-i-baru

https://www.antenam.net/drustvo/172230-biotehnicki-fakultet-upisao-15-generaciju-studenata-na-primijenjenim-studijama-u-bijelom-polju-i-baru

https://www.aktuelno.me/crna-gora/biotehnicki-fakultet-upisao-15-generaciju-studenata-na-primijenjenim-studijama-u-bijelom-polju-i-baru/

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.