U vinogradima Univerziteta Crne Gore simbolično obilježen završetak berbe grožđa




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Ogledno imanje Biotehničkog fakulteta ''Lješkoplje'',  u subotu, 3. oktobra 2020. godine, posjetili su rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić, predsjednik Upravnog odbora, prof. dr Duško Bjelica, gdje su zajedno sa profesorima sa drugih fakulteta, profesorima, studentima i ostalim zaposlenima sa Biotehničkog fakulteta, učestvovali u  završnoj berbi grožđa.

Tom je prilikom dekanica Biotehničkog fakulteta, prof. dr Božidarka Marković,  prisutne upoznala o toku ove proizvodne godine sa aspekta organizacije i realizacije svih neophodnih aktivnosti, sa naglaskom na trenutno veoma  skromne resurse u pogledu radne snage, te neophodnosti i obimu angažovanja  dodatne – sezonske radne snage tokom cijele godine, a posebno u vrijeme berbe. O ovogodišnjoj proizvodnji i proizvodnim parametrima vina Vranac, kao i o aktuelnim eksperimentima na proizvodnji drugih vina prisutne je upoznala  enolog, prof. dr Radmila Pajović Šćepanović.

Relativno povoljni agroekološki uslovi i pravovremeno sprovedene sve agrotehničke mjere rezultirali su veoma dobrim ovogodišnjim rodom u našim vinogradima. Iako je dobar rod uticao na nešto sporije dozrijevanje grožđa zbog čega je  berba počela tek 14. septembra, zahvaljujući izuzetnom angažovanju svih koji su bili zaduženi za njenu organizaciju i realizaciju, berba je uspješno privedena kraju i ukupno je ubrano 155 tona  grožđa. Za proizvodnju našeg dobro poznatog vina  probrano je grožđe najboljeg kvaliteta i odliveno oko 15000 litara mladog vina. Dio  grožđa je plasiran na tržište u svježem stanju, a ostatak je pripremljen i u procesu je fermentacije za proizvodnju čuvene ''Institutove'' lozove rakije. Pečenje rakije počinje  za desetak dana  i trajaće oko 20 dana, čime će se ova proizvodna godina u pogledu primarne proizvodnje zaokružiti. S druge strane radovi u  vinopodrumu, kroz  aktivnosti na održavanju vina, punjenju i pakovanju rakije i vina odvijaju se u kontinuitetu, tokom cijele godine.  

Tokom jučerašnjeg druženja naši gosti su imali priliku da  degustiraju  mlado, tek otočeno vino  koje je i ove, kao i prethodnih  godina, izuzetno  dobrog kvaliteta, a bili su u prilici da probaju i  neka arhivska vina. Ovo je, takođe, bila dobra prilika  da se na licu mjesta detaljnije razmotre ideje i već pokrenute inicijative od strane menadžmenta Univerziteta i Fakulteta o rekonstrukciji  i neophodnoj adaptaciji vinopodruma i drugih sadržaja na oglednom imanju ’’Lješkopolje’’, a sve  u cilju njegove bolje promocije i valorizacije.

S tim u vezi, važno je podsjetiti da je ogledno imanje ''Lješkopolje'' uspostavljeno još sredinom pedesetih godina prošlog vijeka kao sastavni dio tadašnjeg Zavoda za poljoprivredna istraživanja - Titograd, potom Poljoprivrednog instituta, pa od 1997. godine Biotehničkog instituta, a danas Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Na ovom  imanju stasavale su generacije istaknutih naučnika i stručnjaka (vinogradara, voćara i vinara), počev od akademika dr Marka Ulićevića (1919-1999) pa do današnjih generacija istraživača i profesora Biotehničkog fakulteta. Dugogodišnja sortna  istraživanja koja su se u kontinuitetu sprovodila  na ovom imanju, a naročito poslednjih tridesetak godina prošlog vijeka, rezultirala su priznavanjem preko 30 novih sorti vinove loze. Osim toga, na ovom imanju se nalazi jedan od najvećih kolekcionih zasada vinove loze na Balkanu (in situ banka gena) sa 442 sorte vinove loze (autohtone i inrodukovane).

Sve ovo nas obavezuje da se o ovom vrijednom resursu brinemo sa posebnom pažnjom, unapređujemo ga i u što boljem stanju predamo narednim generacijama.  

 

Medijske objave:

https://mina.news/mina-business/ubrano-155-tona-grozda/

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.