Na Biotehničkom fakultetu 2020. godina protekla u znaku rekordne proizvodnje, 27 aktivnih projekata i važnih datuma




Na Biotehničkom fakultetu 2020. godina protekla u znaku rekordne proizvodnje, 27 aktivnih projekata i važnih datuma

Foto

Za Biotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore  2020. godina je bila godina rekordne proizvodnje grožđa, godina  sa 27 aktivnih projekata i važnih datuma.

Dekanka fakulteta prof. dr Božidarka Marković kazala je, u intervjuu za sajt UCG, da su ove aktivnosti protekle u znaku organizacionog prilagođavanja novonastalim okolnostima izazvanim pandemijom i virusom COVID -19.

UCG: Koji su to važni datumi obilježili rad Biotehničkog fakulteta u 2020. godini, kao visokoškolske i naučnoistražiImagevačke institucije?

PROF. DR MARKOVIĆ: Biotehnički fakultet je u ovoj godini obilježio 15 godina nastavne djelatnosti (od 2005. godine). Za to vrijeme upisana je 16. generacija studenata, apsolviralo je 12 generacija bečelor studenata, 11 generacija specijalista i 10 generacija magistranada, a upisane su i prve  generacije doktoranada.

Osim toga, ove godine se navršilo 65 godina izlaženja naučnog  časopisa ''Poljoprivreda i Šumarstvo'', čije je prvo izdanje izašlo u martu 1955. Godine. Časopis je od aprila 2020. godine zvanično indeksiran u Scopus bazi. U četiri broja godišnje objavi se od 80 do 90 naučnih radova istraživača  iz brojnih zemalja svijeta. Primjera radi, u posljednje dvije godine u ovom časopisu rezultate naučnih istraživanja objavljivali su autori iz 52 države.

Važno je istaći I da se ove godine navršilo i 83 godine postojanja naše institucije, odnosno naučnoistraživačke djelatnosti koju realizujemo u oblasti poljoprivrede, tako da  baštinimo najdužu tradiciju naučnoistraživačkog rada u Crnoj Gori.

 

UCG: Koliko mislite da se ostvarila nastava i odgovorila na potrebe studenata, s obzirom na okolnosti?

PROF. DR MARKOVIĆ: Iako smo početkom ove kalendarske godine svi bili upoznati  o pojavi opasnog virusa, ali niko od nas nije očekivao da će tako brzo, u tom obimu i sa tolikim trajanjem zadesiti  nas, cio region i svijet. Sve se to neminovno odrazilo i na realizaciju nastavne djelatnosti. Shodno preporukama nadležnih institucija i uprave Univerziteta brzo smo se prilagođavali  novonastalim okolnostima i sa direktnih predavanja u učionici prešli na online nastavu korišćenjem uglavnom Zoom i Moodle platformi. Prilagođavali smo se i mi i studenti. Glavni problem se pojavio sa izvođenjem praktičnih / laboratorijskih vježbi i terenske nastave, koja u našem slučaju podrazumijeva posjete poljoprivrednim proizvođačima, kompanijama i slično. 

I pored ograničenja sa kojima smo se suočili, ja se nadam da smo uspješno odgovorili ovom izazovu i uspjeli održati potrebni kvalitet nastavnog procesa.

UCG: Pandemija svakako nije uticala na naučnoistraživačke aktivnosti na Biotehničkom fakultetu, sudeći po rezultatima?    

PROF. DR MARKOVIĆ: Biotehnički fakultet ima veoma dobre naučnoistraživačke kapacitete, a shodno tome i sasvim zavidne rezultate. U toku ove godine bilo je 27 aktivnih projekata i to: dva  projekta HORIZON 2020 u kojima je naš fakultet partnerska institucija, zatim četiri projekta finansirana od strane Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), pet COST akcija, šest projekata bilateralne saradnje (Slovenija, Austrija, Italija, Srbija), tri Erasmus projekta, pet inovativnih nacionalnih ili međunarodnih projekata, kao i tri nacionalna projekta doktorskih stipendija i istraživanja. 

U realizaciji ovih projekata, kao  rukovodioci i članovi radnih timova, učestvuje oko 35 nastavnika i saradnika. Sa nastupanjem pandemije Covid 19 naučnoistraživačke aktivnosti su realizovane smanjenim obimom. Odloženi su brojni događaji van Crne Gore, međutim u međuvremenu su intenzivirane online komunikacije preko brojnih webinar radionica, Zoom konferencija i sl.

Osim tekućih projekata, u drugoj polovini ove godine odobreno nam je sedam novih projekata i to: jedan Erasmus, dva nacionalna naučnoisraživačka projekta i četiri projekta bilateralne saradnje (Austrija i Slovenija).

Kao rezultat intenzivne projektne aktivnosti nastavnici i sardnici našeg fakulteta su u toku ove godine objavili preko 35 naučniha radova u časopisima koji se nalaze na SCI/SCIE i Scopus bazama, kao i 3 naučne monografije i udžbenika.  

UCG: Biotehnički fakultet ima i svoja imanja i sopstvenu proizvodnju, kakva je bila ova godina?

PROF. DR MARKOVIĆ: Kako je Biotehnički fakultet skoro 70 godina funkcionisao kao naučnoistraživački institut sa veoma važnom ulogom u kreiranju razvoja crnogorske poljoprivrede, to je svojevremeno imao  više oglednih imanja diljem Crne Gore. Sada je aktivno samo ogledno imanje ''Lješkopolje'' površine oko 25 ha, od čega je 21 ha vinograda, kao i oko 1,5 ha u sklopu Centra za suptropske kulture u Baru sa rasadnikom i in situ kolekcijama suptropskih voćnih vrsta.

Na oglednom Imanju ''Lješkopolje'' ova proizvodna godina je uz dosta uloženog truda i relativno dobre agoekološke uslove protekla dobro. Ostvarena je  skoro pa rekordna proizvodnja od oko 156 tona grožđa, i to grožđa vrhunskog kvaliteta, što je rezultiralo dobrim kvalitetom i randmanom vina i rakije. Prodaja gotovih proizvoda (vina i rakije) je zbog ukupne epidemiološke situacije smanjena, ali ipak nemamo razloga da budemo nezadovoljni.

UCG: Kakva su vaša očekivanja u pogledu budućeg rada u  2021. godini?

PROF. DR MARKOVIĆ: Glavno očekivanje u 2021. godini je da se uz pomoć svih naučnih dostignuća, koja su čini mi se na pomolu, što skorije sanira postojeća zdravstvena kriza, a onda da se svi u svojim djelokruzima rada uslovno  rečeno razmahnemo i  krenemo u realizaciju obaveza koje smo morali djelimično odložiti.

U svakom slučaju, u narednu godinu ulazimo sa novim iskustvom i poukom da se mnogo toga može postići  i u znatno izmijenjenim okolnostima. U nadi da ćemo se vrlo brzo vratiti normalnom načinu funkcionisanja, svim studentima i kolegama želim uspješnu 2021. godinu.  

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/na-biotehnickom-fakultetu-2020-protekla-u-znaku-rekordne-proizvodnje-27-aktivnih-projekata-i-vaznih-datuma?fbclid=IwAR2PAenym--RXAavoyPc9RXN32Sq3O6xKoC__CWGbcjbM044fIrv9hIY0d4

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.