Mediji kao dio sveobuhvatnog koncepta komunikacije – obrazovanje za demokratiju i ljudska prava






















Jedna od ključnih aktivnosti u okviru projekta Pripremanje budućih nastavnika u zemljama Zapadnog Balkana iz oblasti obrazovanja za demokratiju i ljudska prava, koji Filološki fakultet UCG realizuje u saradnji sa Evropskim Vergelend centrom, bila je i realizacija časova tokom kojih su studenti implementirali vještine i znanja stečena tokom kursa Medijska pismenost, tj. demonstrirali svoju kompetentnost na polju medijske pismenosti i poučavanja o medijima (razvoj sposobnosti čitanja i razumijevanja medijskih tekstova i medijskih poruka, kreiranje medijskih sadržaja i podizanje medijske kulture kod učenika, u cjelini).

Časovi su se odnosili na projektnu aktivnost u okviru koje su učenici kreirali razredne novine, a konačan cilj bio je razumijevanje medija kroz rad na njima. Prvi čas odnosio se na analizu nekoliko odabranih dnevnih novina – uočena je i istaknuta njihova struktura, izdvojene rubrike, razmatrani načini prezentacije informacija i cenzura, te diskutovano o uočenom. To je bio način da se učenicima omogući direktan pristup štampanim medijima koji su im, inače, manje bliski od elektronskih, te da ih kritički procjenjuju.

Tokom drugog časa utvrđeni su kriterijumi za dobre novine i odlučivalo se o strukturi razrednih novina: rubrike i teme relevantne za učenike i njihovo okruženje. Tokom trećeg časa utvrđena je konačna forma novine, analizirani su i odabrani tekstovi, a promišljalo se i o cenzuri iz uredničke pozicije. Tokom ovog malog projekta studenti su imali priliku da, kao budući profesori jezika, predstave učenicima medijsku pismenost kao ključ za ostvarenje velikog i sveobuhvatnog cilja u oblasti ljudskih prava, jer podrazumijeva ovladavanje medijima kao dijelom sveobuhvatnog koncepta komunikacije, u čijoj osnovi je, prije svega, jezik.

Iako se nastava realizovala u posebnim okolnostima koje je nametnula aktuelna pandemija, rad na časovima se odvijao kroz primjenu metoda aktivnog učenja i stalnu interakciju između učenika i nastavnika. Mladi nastavnici – studenti oduševljeni su angažovanošću učenika i njihovom spremnošću da se ovom problematikom bave.

Kurs Medijska pismenost tokom ljetnjeg semestra akademske 2020/2021. godine vodila je doc. dr Dušanka Popović, a pohađali su ga, časove realizovali i uspješno završili studenti sa Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Studijskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti: Jelena Kljajević, Sara Jovović, Andrijana Vidović, Andrea Vlahović, Katarina Stamatović, Radojka Draganić, Mensur Padović, Božica Grujičić, Nikolina Đuričković i Tijana Đerić.

Podsjećamo da u projektu, osim UCG-a (Filološki i Filozofski fakultet), učestvuje Univerzitet za obrazovanje nastavnika iz Ciriha, kao i 12 univerziteta/fakulteta iz pet balkanskih zemalja (Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo).



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.