Učešće doc. dr Svetlane Kalezić-Radonjić na međunarodnim konferencijama u Hrvatskoj i Izraelu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić učestvovala je na međunarodnoj naučnoj konferenciji Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta, povodom 25. godišnjice od osnivanja studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Od 30. septembra do 2. oktobra na online konferenciji je izlagalo nekoliko desetina učesnika, na razne lingvističko-književne teme, pri čemu je poseban segment bio posvećen rustistici. Profesorica Kalezić-Radonjić je predstavila svoj rad Novo čitanje „Jaše Dalmatina“ Ivane Brlić Mažuranić u kojem je upoređujući istorijsku studiju Vladimira Mažuranića i istorijsko-avanturistički roman Brlić-Mažuranićeve dokazala da se, suprotno uvriježenom mišljenju, čuvena spisateljica nije strogo držala studije svoga oca stvarajući vlastito djelo.

Već sjutradan započela je dvodnevna hibridna konferencija u Tel Avivu (3-4. oktobar) Picturebooks in Time koju je organizovala European Network of Picturebook Research. Izlažući rad na temu When Soldiers Died, Heroes Were Born“: Picturebooks about the Yugoslav People’s Liberation War profesorica Kalezić-Radonjić je skrenula pažnju na fenomen ideologije u dječjoj književnosti koju su, shodno neobičnoj mješavini istočnih i zapadnih uticaja u okviru jugoslovenskog socijalističkog konteksta, pratile vrlo moderne, u pojedinim segmentima čak avangardne ilustracije. Prezentovani materijal izazvao je veliku pažnju naročito zato što se u svijetu sve više raste interesovanje za post-socijalistička društva u kojima je važna uloga u formiranju budućih „korisnih članova društva“ bila pripisivana djeci.

Obje konferencije pratile su vrlo zanimljive i inspirativne diskusije koje su otvorile nove perspektive u sagledavanju predstavljene materije, a time i nova pitanja kojima se u budućnosti treba baviti.

Picturebooks in Time 2021 Program

SymposiumCro25 _PROGRAM

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.