Posebno izdanje časopisa Filološkog fakulteta posvećeno Njegošu




Posebno izdanje časopisa Filološkog fakulteta posvećeno Njegošu

Povodom 170 godina od smrti Petra II Petrovića Njegoša (1813–1851) posebno izdanje časopisa FOLIA LINGUISTICA ET LITTERARIA posvećeno je životu i stvaralačkom radu velikog pisca i državnika.

Sveska 37 sadrži radove nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji rezimiraju dosadašnje domete proučavanja Njegoševog djela i otvaraju nova pitanja i istraživačke perspektive ukazujući još jednom na kompleksnost Njegoševog pjesničkog i ukupnog prosvjetiteljskog djelovanja.

Tematski broj otvara tekst Vesne Kilibarde pod nazivom „Crnogorske pjesme u Tomazeovim Pjesmama Ilirskim”. O Njegoševom djelu kao neprolaznom izazovu za tumačenje piše Vesna Vukićević-Janković, a Olga Vojičić-Komatina izdvaja i interpretira elemente lirizacije  u Gorskom vijencu. Prilog Olivere Popović nudi prikaz Njegoševog lika i rada u djelima italijanskih putopisaca objavljenim povodom vjenčanja prinčevskog para Savoja – Petrović 1896. godine, dok Ana Minić na osnovu imagološke analize rekonstruiše prikaze Njegoša u njemačkim putopisima iz njegovog vremena.

Ana Pejanović analizira frazeološki nivo Njegoševog spjeva Šćepan mali u poređenju sa Gorskim vijencem upućujući na značaj ovog djela za istraživanja Njegoševa idiolekta i idiostila u cjelini. „O nekim ortografskim odlikama pisane građe iz 19. vijeka“ piše Sanja Šubarić, interpretirajući i sistematizujući pravopisne obrasce svojstvene originalnim dokumentima Crnogorskog senata, a izdanje zatvara članak Miodarke Tepavčević u kojem autorka minuciozno prikazuje pravce lingvističkih proučavanja Gorskog vijenca, dajući podsticaje za njegova buduća lingvistička istraživanja.

Posebno izdanje dostupno je na: http://www.folia.ac.me/image/37/Folia%2037.pdf  

Folia linguistica et litteraria je časopis Filološkog fakuleta u Nikšiću, pokrenut 2010. godine sa ciljem promovisanja izvrsnosti u oblasti lingvistike i književnosti, kroz izvorne naučne radove i prikaze. U do sada objavljenim sveskama rezultate svojih filoloških istraživanja publikovalo je preko 100 filologa sa više od 50 univerziteta iz regiona i svijeta.

Časopis ima međunarodnu redakciju i oslanja se na anonimne ocjene recenzenata iz uske stručne oblasti. Od 2015. nalazi se na najuticanijem svjetskom citatnom indeksu – Web of Science, ESCI (Emerging Science Citation Index), a od 2019. indeksiran je i u Elsevierovoj bazi SCOPUS, kao i u bazama: CrossRef, ERIH PLUS, CEOOL, MLA, ANVUR. Svakom radu se dodjeljuje DOI broj.

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/posebno-izdanje-casopisa-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu/

https://www.portalanalitika.me/clanak/posebno-izdanje-casopisa-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu

https://www.onogost.me/drustvo/objavljeno-posebno-izdanje-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu

https://www.antenam.net/kultura/220108-posebno-izdanje-casopisa-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu

http://crnogorskiportal.me/sadrzaj/6333

https://www.vijesti.me/kultura/573559/posebno-izdanje-casopisa-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu

https://www.aktuelno.me/crna-gora/posebno-izdanje-casopisa-filoloskog-fakulteta-posveceno-njegosu/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.