Студенткиње из Никшића учестовале у Трећој научно-практичној школи србистике




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

И ове године, као и претходних, захваљујући Студијском програму за српски језик и јужнословенске књижевности и Матици српској – Друштву чланова у Црној Гори и  проф. др Јелици Стојановић, студенткиње Марија Марковић и Меланија Петровић, имале су јединствену прилику да похађају Трећу научно-практичну школу србистике која је одржана 6. и 7. новембра у онлајн форми. У организацији Филолошког факултета Московског универзитета, Института лингвистичких истраживања РАН, Института за славистику РАН и Филолошког факултету у Београду, полазницима Школе србистике омогућено је да слушају предавања професора са Београдског и Московског универзитета и тиме обогате своја знања из разних научних области. Осим предавања, студенти са различитих србистичких катедара излагали су научне радове из области језика, књижевности, културе, историје.

Марија Марковић, студенткиња треће године основних студија УЦГ, излагала је рад из области књижевности на тему „Специфичности дјела Примјери чојства и јунаштва Марка Миљанова“, док је Меланија Петровић, студенткиња магистарских студија, представила рад из области лингвистике на тему „Славенизми у Грлици и Орлићу“. Излагања су праћена дискусијама и размјенама искустава и знања.

Студенткиње са СП за српски језик и јужнословенске књижевности Филололошког факултета у Никшићу су подијелиле и своје утиске о овом искуству.

„Имале смо прилику да учествујемо и то је заиста била велика част. Чуле смо занимљивости, како од колега, тако и од професора, које свакако подстичу на даљи рад и истраживање у оквиру наших будућих професија. Ово је била једна успјешна размјена знања и вјештина и надамо се да ће се оваква традиција наставити“, кажу Меланија и Марија.

Школа србистике већ постаје традиционално искуство за студенте са Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности и увелико мотивише младе истраживаче на даљем путу личног и професионалног развоја.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.