Profesorice Filološkog fakulteta održale gostujuća predavanja na doktorskom studijskom programu Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umjetnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru bilateralnog projekta Savremeni folklor i tragovi njegovih transformacija  (program naučno-tehnološke saradnje između vlada Crne Gore i Republike Slovenije za 2020–2022) prof. dr Ljiljana Pajović Dujović (rukovoditeljka projekta iz Crne Gore) i doc. dr Sanja Šubarić (saradnica u projektu) boravile su od 23. 5. 2022. do 27. 5. 2022. u Ljubljani kao gošće Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umjetnosti.

Gostujuća predavanja održale su na doktorskom studijskom programu III stepena Uporedno proučavanje ideja i kultura, koji se izvodi u okviru Naučno-istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umjetnosti (ZRC SAZU). Profesorica Ljiljana Pajović Dujović govorila je na temu Social and cultural context of Montenegrin society through the prism of the traditional wedding practice (https://ps-zrc-sazu.org/novice/ljiljana-pajovic-dujovic-social-and-cultural-context-of-montenegrin-society-through-the-prism-of-the-traditional-wedding-practice/?lang=en), dok je izlaganje profesorice Sanje Šubarić bilo naslovljeno Word meaning and the meaning content of the collective names of the type Montenegrin (https://ps-zrc-sazu.org/novice/sanja-subaric-word-meaning-and-the-meaning-content-of-the-collective-names-of-the-type-montenegrin/?lang=en).

Slovenačke kolege pokazale su interesovanje za konkretne teme, pa se o otvorenim pitanjima iz oblasti  književnih studija, etnologije i folklora, antropologije, lingvistike i leksikografije diskutovalo i nakon održanih predavanja. Sa učesnicima projekta iz Slovenije – doc. dr Sašom Babič, dr Ingrid Slavec Gradišnik i prof. dr Jurijem Fikfakom, precizirane su dalje aktivnosti unutar projekta, ali i prepoznata su nova polja zajedničkih interesovanja i buduće saradnje. Profesorice Ljiljana Pajović Dujović i Sanja Šubarić na poziv domaćina prisustvovale su tradicionalnoj manifestaciji Generacije nauke (XXVIII. generacije znanosti).

Poseban doprinos projektu u svojstvu saradnice dala je i dr Miomirka Rakonjac sa SP za sociologiju Filozofskog fakulteta UCG. Svojim istraživanjem ona je otvorila prostor za interdisciplinarno sagledavanje osnovnog tematskog okvira projekta i unutar njega izdiferenciranih podtema.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.