Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić na međunarodnoj konferenciji na Malti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić učestvovala je na međunarodnoj The Child and The Book Conference koja se ove godine održala na Malti (La Valletta) od 26. do 28. maja pod nazivom „The Role of the Child as Citizen: Constructing Childhood through Agency and Activism“. Više od sto dvadeset proučavalaca dječje književnosti iz trideset pet svjetskih zemalja prezentovalo je svoja istraživanja društveno-kulturnih prilika kao i teškoća sa kojima se djeca susreću u savremenom trenutku, i uloge koju reprezentacija djece, književnosti i knjiga uopšte igra u osnaživanju dječjeg osjećaja građanstva, djelatnosti i pripadanja.

Na konferenciji je predstavljena i ideja osnivanja European Society of Children's Literature Reserach, sa ciljem promovisanja proučavanja dječje književnosti mimo engleskog govornog područja, u čijem organizacionom odboru se nalazi i profesorica Kalezić-Radonjić.

Jedna od najrenomiranijih konferencija u svjetskom kontekstu prvi put je organizovana 2004. godine u Engleskoj i od tada se bijenalno održava svaki put u nekoj novoj zemlji. Sljedeće, šesnaesto „izdanje“ ovog prestižnog okupljanja proučavalaca književnosti za djecu i omladinu biće organizovano u Crnoj Gori maja 2023. godine (da bi se ponovo uspostavio nekadašnji ritam prekinut usljed pandemije).

Najavljujući narednu The Child and The Book Conference u Crnoj Gori, koja će biti posvećena proučavanju odnosa dječje književnosti i muzike, doc. dr Svetlana Kalezić-Radonjić je zatvorila ovogodišnju konferenciju na Malti - https://www.facebook.com/watch/?v=732629187881655

Program konferencije možete pogledati ovdje https://www.um.edu.mt/__data/assets/pdf_file/0005/495635/TheChildandtheBookConference_CoreProgrammefinal_24051.pdf



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.