Prof. Aleksandra Nikčević-Batrićević o poetici savremene škotske književnice Ketlin Džejmi




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

O poetici savremene škotske književnice Ketlin Džejmi (1962) u KIC-u ,,Budo Tomović“ govorila je prof.  Aleksandra Nikčević-Batrićević. Medijator večeri bio je Marko Stanojkovski, pjesnik i anglista, nekadašnji student Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Direktan povod za predstavljanje poetike ove kod nas malo poznate škotske književnice, prevod je njenog putopisa Vidici, koji je u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva objavljen u prevodu Nikčević-Batrićević (za izdavača potpisuje Pavle Goranović, dok je urednica izdanja Nadica Vukčević). Džejmi je nagrađivana pjesnikinja i esejistkinja i državna pjesnikinja Škotske (Makar). Kao profesorka kreativnog pisanja bila je angažovana na Univerzitetu Sent Endrus i Univerzitetu u Stirlingu.

U fokusu njenoga tematskog interesovanja je vizuelna umjetnost, kultura, priroda, klimatske promjene. Knjiga Vidici sastoji se od 14 eseja u kojima Džejmi opisuje svoje kretanje kroz prostore Škotske, posebno škotskih ostrva kao što su Rona, Sveta Kilda, Hirta i Stroma, kao i Grenlanda, Bergena, Španije. Prof. Nikčević-Batrićević prevodi i poeziju ove škotske književnice. Njene odabrane pjesme u prevodu na crnogorski jezik objavljene su u časopisu Fokalizator.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.