Promocija knjige na SP za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Filološki fakultet organizovali su promociju knjige Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja urednica Zilke Spahić-Šiljak, Jasne Kovačević i Jasmine Husanović. O knjizi su govorile mr Milena Aćimić-Remiković, saradnica u nastavi na Pravnom fakultetu i mr Ksenija Rakočević, saradnica u nastavi na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

U knjizi su predstavljeni rezultati prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama, sprovedenom na partnerskim univerzitetima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u sklopu projekta UNIGEM. U pomenutom projektu osim Univerziteta Crne Gore učestvuje još 17 regionalnih univerziteta.

Tokom promocije govoreno je o važnosti prepoznavanja rodno zasnovanog nasilja i uznemiravanja u akademskoj zajednici, te percepcijama ovakvog vida nasilja od strane akademskog i neakademskog osoblja, ali i studentske populacije. Osim toga učesnice promocije su govorile o pravnoj regulativi po pitanju rodno zasnovanog nasilja, kao i o kulurološkoj uslovljenosti.

Promocija na Filološkom fakultetu prvo je javno prikazivanje ove knjige u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.