Brojni naučni radovi i intenzivna međunarodna aktivnost donijeli priznanje Univerziteta Crne Gore docentkinji Branki Živković




Brojni naučni radovi i intenzivna međunarodna aktivnost donijeli priznanje Univerziteta Crne Gore docentkinji Branki Živković

Docent dr Branka Živković dobitnica je priznanja za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, na predlog Vijeća Filološkog fakulteta. Priznanje joj je uručio rektor UCG prof. dr Vladimir Božović na svečanoj sjednici Senata UCG, održanoj krajem godine.

Branka Živković bavi se naučnoistraživačkim radom u oblasti analize diskursa, akademskog diskursa, analize žanra, pragmatike, primijenjene, korpusne i kontrastivne lingvistike.

Za ovo priznanje Univerziteta preporučili su je naučni radovi objavljeni u časopisima koji su indeksirani u bazama SSCI i A&HCI. Tokom studijske 2021/22. godine objavila je  sedam takvih naučnoistraživačkih radova, od kojih pet kao samostalni autor, i dva kao prvi i drugi autor. Od navedenog broja, tri rada objavila je u vodećim međunarodnim časopisima kategorije Q1 prema Scopus rangiranju, tri rada u eminentnim međunarodnim časopisima kategorije Q2, a jedan rad u međunarodnom časopisu kategorije Q3.

Autorka je i radova koji su objavljeni u časopisima koji nisu indeksirani na pomenutim listama, učesnica međunarodnih konferencija i recenzentkinja naučnih radova objavljenih u časopisima u bazi Scopus.

Branka Živković učestvuje u realizaciji više međunarodnih projekata. Članica je užeg tima Erasmus+ projekta Reforma stranih jezika na univerzitetima u Crnoj Gori, pod akronimom ReFLAME od engleskog naziva Reforming Foreign Languages in Academia in Montenegro. Ovim projektom koordinira Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore. Učestvovala je i u pisanju projektne dokumentacije za koju je uži projekti tim nagrađen odlukom Univerziteta, za uspješno apliciranje sa međunarodnim projektom po Erasmus+ pozivu 2019. godine.

Članica je projektnog tima bilateralnog naučnog projekta Tretman ranjivih grupa u medijskom diskursu u Sloveniji i Crnoj Gori pod koordinatorstvom prof. dr Igora Lakića (saradnja izmedu Filološkog fakulteta Univerziteta Cme Gore i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani, 2020—2022). Članica je i projektnog tima bilateralnog naučnog projekta Mapiranje roda u jeziku i kulturi u komparativnoj perspektivi: Crna Gora i Slovenija pod koordinatorstvom prof. dr Milice Vuković-Stamatović (saradnja između Filološkog fakulteta UCG i Instituta za studije kulture i sjećanja Slovenačke akademije nauka i umjetnosti, 2020—2022).

Kao članica četvrte radne grupe WG 4 — Use Cases and Applications, sa posebnim fokusom na lingvistiku (Use Cases in Linguistics) učestvovala je i u međunarodnom projektu NexusLinguarum: European Network for Web-centred Linguistic Data Science, COST Action CAI82ü9 (2019—2023) koji okuplja naučnike iz 42 zemlje.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.