O književnosti na različitim jezicima




O književnosti na različitim jezicima

Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore i JU Narodna biblioteka ,,Njegoš" pokreću novi projekat: ,,O književnosti na različitim jezicima", čiji je cilj promocija vrijednosti vezanih za čitanje i promišljanje o književnim djelima na različitim jezicima, što uključuje i promociju višejezičnosti među mladima kroz njihovo učešće na tribinama koje će se organizovati u periodu april - maj - jun u Gradskoj kući u Nikšiću. 

Po unaprijed utvrđenom planu i sadržaju upriličićemo ciklus tribina studenata različitih odsjeka u kojima će se baviti poetikama pisaca koje izučavaju, u skladu sa preporukama profesora, pri čemu će svoja izlaganja potkrijepiti odlomcima iz djela o kojima govore na jezicima na kojim su djela napisana. Na taj način ćemo sprovesti ideju čitanja klasika književnosti i ideju razvijanja ljubavi prema našem i stranim jezicima. 

U projektu učestvuje 41 student/kinja koji će govoriti o djelima predstavnika naše i svjetske književnosti među kojima su: Petar II Petrović Njegoš, Mihailo Lalić, Čedo Vuković, Miodrag Bulatović, Jevrem Brković, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Dragoslav, Mihailović, Džejn Ostin, Ijan Makjuan, Kazuo Išiguro, Lav N. Tolstoj, Aleksandar Solženjicin, Vladimir Nabokov, Viktor Peljevin, Šarl Bodler, Žak Prever, Alber Kami, Luiđi Pirandelo, Umberto Saba, Italo Calvino, Johan V. Gete, Franc Kafka i Hajnrih Hajne.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.