Učešće studentkinja SP Engleski jezik i književnost na Studentskoj naučnoj konferenciji Univerziteta Vasile Alecsandri




Učešće studentkinja SP Engleski jezik i književnost na Studentskoj naučnoj konferenciji Univerziteta Vasile Alecsandri

Mr Ana Knežević i studentkinje druge godine master studija SP Engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Lela Stanković, Biljana Popović i Mirjana Peković, učestvovale su 28. aprila 2023. na Studentskoj naučnoj konferenciji Modeli za kontinuirani dijalog (Models for a Continuous Dialogue) Univerziteta Vasile Alecsandri (Bakau, Rumunija). Koleginice Knežević, Stanković, Popović i Peković imale su zapažena izlaganja na Konferenciji i uspješno su se predstavile radovima iz domena američke / starosjedilačke književnosti i kulture.

Ana Knežević – Ceremony of Remembrance in the Poetry of Joy Harjo

(koordinatorka: prof. dr Aleksandra Nikčević – Batrićević)

Mr Ana Knežević je govorila o ceremoniji sjećanja u poeziji Džoj Hardžo, na primjeru poezije iz njene tri zbirke "The Last Song",  How We Became Humans" i "Remember". Koncept ceremonija i sjećanja izvela je iz osnova starosjedilačke kosmogonije. Mr Knežević je takođe prisustvovala predavanju svoje majke, prof. dr Marije Krivokapić, na Univerzitetu u Bakau, Rumunija. Upoznala se sa velikim brojem kolega sa master i doktorskih studija, kao i starijih koleginica. Njen rad će biti objavljen u časopisu "Cultural Perspectives".

Lela Stanković – The Colors of Feminine Letter and Imposed Ideals in Little Women

(koordinatorka: prof. dr Saša Simović)

Na trećem učešću na Konferenciji u organizaciji Univerziteta Vasile Alescandri, koleginica Lela Stanković posvetila se veoma kompleksnoj i intrigantnoj temi “The colors of feminine letter and imposed ideals in Little Women. Ova tema obuhvata kulturološko-psihološke aspekte patrijahalnog društva i njegovog kontrasta u vidu feminističkog pokreta koji je podstaknut umjetničkim stvaralaštvom književnica koje su ponudile jedinstvenu perspektivu društvenog pritiska, nametnutih rodnih uloga, umjetničkih poriva i unutrašnjih sukoba, pri čemu su svi navedeni elementi konkretizovani na primjeru romana Male žene (Little women, 1868). Rad koleginice Stanković predstavlja sintezu analitičke konstrukcije odabranih djelova romana na osnovu kojih se tumače skriveni motivi književnog konkteksta, svijet otjelovljen u glavnim junacima kao što su sestre Marč i Lori, kao i tumačenje stavova kritičara koji su na jedinstven način približili spisateljski stil Luize Mej Alkot.  

Mirjana Popović – Perfect Imperfections in the Short Story The Birthmark by Nathaniel Hawthorne

(koordinatorka: prof. dr Saša Simović)

U radu "Perfect imperfections in The birthmark by Nathaniel Hawthorne" koleginica Peković bavi se analizom pomenute kratke priče sa aspekta razbijanja predrasuda o ideologijama “savršenstva” koje je Natanijel Hotorn uspio da prikaže u svom djelu. U tom kontekstu osvrće se i na prepoznatljivo hotornovsko dvojstvo umnog i putenog kao i koncept žene kao “simbola potčinjenosti” muškarcu koji ne želi da prihvati razliku između "stvarnog" i "imaginarnog" svijeta pa samim tim nastoji da sebi, posredstvom nauke, kreira "idealno stvorenje".

Biljana Popović – The Deterioration in The Fall of the House of Usher

(koordinatorka: prof. dr Saša Simović)

Koleginica Popović u svom radu bavi se analizom priče “Pad kuće Ašer” Edgara Alana Poa. U središtu njenog rada nalazi se analiza glavnih protagonista priče, članova porodice Ašer, kao i njihove imovine, koja na kraju priče nestaje sa svojim vlasnicima. U ovom radu koleginica Popović elaborira Poovu narativnu tehniku i svojevrsnu upotrebu gotskih elemenata, audio-vizuelnih efekata, kao što su nevrijeme, prevremeni ukop, hipersenzitivni narator, tamni hodnici i tajni prolazi, a posebnu pažnju poklanja simboličkom prikazu kuće Ašer i njenog okruženja, kao i načina na koji se sve lošije fizičko i mentalno stanje članova porodice Ašer odražava na pad same kuće.

Studenti SP Engleski jezik i književnost već treću godinu zaredom aktivno učestvuju na Studentskoj konferenciji Univerziteta Vasile Alecsandri i ostvaruju značajne akademske rezultate.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.