Nedjelja italijanskog jezika






















Obilježavanje XVIII nedjelje italijanskog jezika (15–21. oktobra) na Filološkom fakultetu u Nikšiću započeto je posjetom direktora Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, g. Davidea Skalmanija, koji je u ponedjeljak, 15. oktobra, studentima italijanskog jezika i književnosti održao predavanje o činiocima koji su uticali i utiču na razvoj italijanskog jezika u zavisnosti od njegove upotrebe u različitim medijima.

Narednog dana dr Gordana Luburić, koja na Studijskom programu za italijanski jezik i književnost predaje metodiku nastave italijanskog jezika, održala je za nastavnike osnovnih i srednjih škola kratko predavanje na temu upotrebe novih tehnologija u nastavi italijanskog jezika, u okviru didaktičke radionice organizovane od strane Ambasade Italije u Podgorici i Ministarstva prosvjete Crne Gore. Ovoj radionici, održanoj u prostorijama Ministarstva prosvjete, prisustvovao je i ambasador Republike Italije Nj. E. Luka Zelioli.

Svoj doprinos promociji italijanskog jezika i kulture dali su i studenti i đaci tokom susreta na Filološkom fakultetu u četvrtak, 18. oktobra, organizovanog u saradnji Studijskog programa za italijanski jezik i književnost sa Udruženjem nastavnika italijanskog jezika Crne Gore. Fakultet su posjetili đaci OŠ „Anto Đedović“ (Bar), OŠ „Braća Labudović“ (Nikšić), JU Srednje stručne škole Cetinje, Gimnazije „Petar I Petrović–Njegoš“ (Danilovgrad) i Gimnazije „Stojan Cerović“ (Nikšić). Ovom prilikom studenti specijalističkih studija održali su tri prezentacije s ciljem upoznavanja đaka osnovnih i srednjih škola sa posebnostima italijanske kulture, dok su đaci JU Srednje stručne škole Cetinje pokazali svoje znanje o Italiji i istakli značaj učenja stranih jezika. Susret je uljepšao Luka Bajović, učenik šestog razreda OŠ Braća Labudović (Nikšić), izvođenjem kompozicije Mamma Maria.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.