Гостовање проф. др Бошка Сувајџића




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

У организацији Амбасаде Србије, Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и Студијског програма за српски језик и јужнословенске књижевности, и поводом двјеста година од издања Вуковог Рјечника (1818), а у оквиру редовних трибина на Филолошком факултету у Никшићу, гостовао је проф. др Бошко Сувајџић, редовни професор Филолошког факултета у Београду и г. Младен Весковић, савјетник у Министарству културе Републике Србије.

У присуству великог броја студента, професора и грађана, представљена је књига Књига о Вуку, проф. Бошка Сувајџића. Госте је поздравила проф. др Лидија Томић, најављујући промоцију Сувајџићеве књиге и ријеч аутора.

Књига о Вуку објављена је 2018., у издању Библиотеке Албатрос / Плус. О књизи је говорио уредник издања, Младен Весковић, нагласивши да jе књига публикovana у част двjеста годинa од „појављивања преломне књиге нововековне српске културе, Вуковог Српског рјечника из 1818. године“, а поводом XVI међународног славистичког конгреса (20–27. августа 2018., Београд). Говорио је о структури књиге, избору критичких текстова и перспективи изабраних радова за потребе савременoг читаoцa.

Проф. др Бошко Сувајџић говорио је о Вуковом Рјечнику и о Вуку као филологу, лексикологу, лексикографу, о виталности Вуковог рада, о упорности и истрајности у борби за реформу српског језика и правописа. Сувајџић је показао колико је Вукова књига дубоко повезана с стваралачким критеријумима њеног аутора, с Вуковим потенцијалима који су кроз 19. вијек означили „нови правац“ у српској књижевности, „прије свега када је ријеч о Вуковом умијећу обликовања народних приповиједака и прича“. Научно обухватно, проф. др Бошко Сувајџић, говорио је о фазама Вуковог рада, о разлозима због којих се резултати његовог рада именују  великим.

На постављена питања, проф. Сувајџић је одговарао зналачки и веома стручно.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.