Italijanski glumac i režiser Đanluka Barbadori održao pozorišnu radionicu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Italijanski glumac i režiser Đanluka Barbadori održao je protekle sedmice (od 19. do 25. novembra) pozorišnu radionicu na Filološkom fakultetu u Nikšiću, pod nazivom „Teatar na italijanskom: učenje kroz igru“ ("Teatro in italiano: imparare giocando"). Radionica je bila namijenjena studentima treće godine osnovnih i prve godine specijalističkih studija Studijskog programa za italijanski jezik i književnost, a radilo se na djelu „Novečento“ italijanskog pisca Alesandra Barika, po kome je snimljen i istoimeni film, a koji je idealan za produbljivanje rada na imaginaciji, interpretaciji i dikciji, kroz upotrebu igara i vježbi zasnovanih na razumijevanju jezika. Rezultate rada g. Barbadori i studenti predstavili su publici na Filološkom fakultetu u subotu, 24. novembra u 14.00 h.

Nakon prezentacije studenata, g. Barbadori je, takođe na Filološkom fakultetu, istog dana održao i radionicu namijenjenu nastavnicima italijanskog jezika, pod nazivom “Ludički elementi teatra u podučavanju italijanskog jezika” ("Strumenti di ludicità teatrale per l'insegnamento della lingua italiana") kojoj su prisustvovali zainteresovani nastavnici iz više crnogorskih gradova. Tom prilikom razmijenjena su iskustva i predstavljena neka inovativna rješenja i modeli za osavremenjivanje nastave italijanskog jezika u crnogorskim školama.

Održavanje ovih izuzetno korisnih radionica omogućio je Italijanski kulturni centar u Beogradu (Istituto Italiano di Cultura, Belgrado) sa kojim Studijski program za italijanski jezik i književnost ima odličnu saradnju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.