Posjeta studenata magistarskih studija NBCG „Đurđe Crnojević“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti magistarskih studija sa Filološkog fakulteta iz Nikšića su, u okviru nastave predmeta Tehnika naučnog rada, sa profesoricom Dušankom Popović posjetili NBCG „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Cilj posjete bio je da se studenti bolje upoznaju sa mogućnostima koje biblioteka, kao resurs za naučna istraživanja, pruža.

Posjeta je počela obilaskom biblioteke i upoznavanjem sa poslovima i zadacima njenih odjeljenja, zatim obilaskom Njegoševe sobe, Zbirke muzikalija i audiovizuelne građe, kao i depoa u kojem se čuva većina bibliotečkog fonda ove biblioteke.

Nakon obilaska usijedila su predavanja o informacionoj i medijskoj pismenosti i njihovom značaju za funkcionalno korišćenje bibliotečkih izvora, uzajamnom i lokalnom on-line katalogu, predstavljena je retrospektivna i nacionalna bibliografija, kao i digitalna biblioteka Crne Gore. Predavanja su bila usmjerena na biblioteku kao resurs za naučna istraživanja, te načine i mogućnosti korišćenja tog veoma značajnog resursa. Tokom predvanja student su imali priliku da se bolje informišu o poslovima bibliotekara, da čuju zanimljivosti vezane za bibliotekarstvo širom svijeta, da upoznaju mogućnosti korišćenja inostranih resursa preko Nacionalne biblioteke i njenog sajta zahvaljujući međunarodnoj saradnji koju je NBCG ostvarila sa TEL-om (The European Library), Europeanom (Evropska virtuelna biblioteka, muzej i arhiv), Forumom slovenskih kultura, CSEE-om (Kolekcija naconalnih biblioteka istočne i jugoistočne Evrope) i dr.

Predavanja su realizovali zaposleni u biblioteci, u skladu sa oblastima kojima se bave: mr Vesna Kovačević, Vjenceslava Ševaljević, Đurđa Martinović–Lompar, Milenija Vračar i Zorica Sjekloća.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.