Dani frankofonije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

I ove godine studenti i profesori Studijskog programa Francuski jezik i književnost organizovali su brojne aktivnosti povodom Dana frankofonije. 

U Gradskoj kući u Nikšiću 21. marta priređeno je veče pod nazivom Alhemija riječi, posvećeno francuskom jeziku i književnosti, koje je organizovao SP Francuski jezik i književnost,  JU Narodna biblioteka Njegoš i NVO Društvo prijatelja Biblioteke Njegoš.

Doc. dr Jasmina Nikčević, profesorica Studijskog programa Francuski jezik i književnost i  Renata Bulajić, direktorica Biblioteke, govorile su o značaju pjesnika Gijoma Apolinera i Žaka Prevera, kao i o njihovom životu  i osobenostima poetskog izraza. Stihove velikih pjesnika govorile su Nina Tomašević, Snežana Bulajić i Sonja Milatović. U programu su učestvovali i učenici osnovnih škola iz Nikšića, koji su izvodili pjesme na francuskom jeziku.

Na Filološkom fakultetu  25. marta takođe je obilježena Frankofonija. Studenti Studijskog programa  Francuski jezik i književnost priredili su bogat program u kojem su recitovali poeziju, izvodili skečeve i muzičke numere. Program je pratila i izložba posvećena Žoržu Klemansou.

U Herceg Novom je 26. marta u okviru Dana frankofonije, a u organizaciji Kreativnog centra Avenir, promovisana knjiga Nouvelle Revue – Crna Gora 1879-1918, autorke doc. dr Jasmine Tatar Anđelić. Publici su zanimljive tekstove francuskih autora o Crnoj Gori iz tog perioda prezentovale autorka i profesorica Jasmina Nikčević, dok je moderator večeri bio dr Miloš Avramović, nekadašnji student SP Francuski jezik i književnost.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.