DANI FRANKOFONIJE




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom Dana frankofonije organizovane su brojne manisfestacije u kojima su učestvovali studenti i profesori Studijskog programa za francuski jezik i književnost.

Frankofonija je počela 20. marta, muzičko-poetskim spektaklom francuske grupe Zabo, gdje su kao gosti prisustvovali studenti specijalističkih studija i profesori SP za francuski jezik i književnost.                               

Dan kasnije u Gradskoj kući u Nikšiću, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana poezije, profesorica Jasmina Nikčević održala je predavanje o Polu Verlenu, najvećem muzičaru među pjesnicima, dok je studentkinja Valentina Popivoda recitovala izvorne stihove.

25. marta održan je Festival frankofonog teatra, gdje je po prvi put učestvovala grupa studenata SP za francuski jezik. Studenti su izveli predstavu Karneval životinja, muzičko-scenski multijezični spektakl, koji su pripremili uz pomoć svih profesora, na čelu sa mr Isidorom Milivojević.

27. marta gost Filološkog fakulteta bio je g. Bertrand Fonteyn sa Univerziteta u Beogradu, koji je govorio o Emilu Verharenu, jednom od najeminentnijih predstavnika belgijskog simbolizma, povodom stogodišnjice njegove smrti. Nakon predavanja, studenti su izveli program koji su pripremili za tu priliku.

Zahvaljujući već tradicionalnoj finansijskoj i organizacionoj podršci Fondacije „Petrović Njegoš“, Studijski program za francuski jezik i književnost je omogućio da 20 studentkinja i studenata gledaju predstavu „Učene žene“, prema istoimenom djelu jednog od najvećih imena francuske književnosti, Žan Batist Poklena Molijera, u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici, 28.marta. Studenti  su u pratnji profesorica Jasne Tatar Anđelić i Jasmine Nikčević uživali u izvanrednoj glumi i scenskom pokretu u režiji Jagoša Markovića i proveli još jedno prijatno i korisno frankofono veče.

Studentkinje specijalističkih studija francuskog jezika i književnosti su, na inicijativu profesorice Jasne Tatar Anđelić bile učesnice konferencije „Francuski jezik u međunarodnim odnosima“ u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Međunarodne organizacije za frankofoniju i Ambasade Francuske u Crnoj Gori.  U radu  su učestvovali ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović, Nj.E. Stefan Lopez, stalni predstavnik Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF) pri Evropskoj Uniji, Kristin Tudik, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, dr Igor Lukšić i dr Milica Pejanović Đurišić.

Studentkinje i profesorice SP za francuski jezik sa Nj.E. ambasadorom Stefanom Lopezom, stalnim predstavnikom OIF pri Evropskoj Uniji



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.