Mobilnost u doba pandemije: ERASMUS+ stipendija, neponovljiva prilika za nova iskustva i saznanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Posmatrajući ERASMUS+ iskustvo kao priliku da unaprijedi svoje znanje, upozna druge kulture, jezike i ljude, Dragana Dendić, studentkinja Studijskog programa za ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, aplicirala je za stipendiju na Univerzitetu u Poznanju. Kaže da su prvi utisci bili predivni, prevashodno zbog ljubaznih i predusretljivih ljudi, kao i zbog impresivne poljske arhitekture.

Zbog novonastale situacije  koja je sve iznenadila, Dragana je studirala u Poznanju pod drugačijim uslovima u odnosu na druge studente Filološkog fakulteta, koji su prethodno bili na razmjeni. Ona kaže: „Na samom početku privikavanje je bilo teško, ali kako je vrijeme prolazilo, svakog dana sam se sve više prilagođavala. Poljski jezik je dosta težak, pa bih preporučila svima koji razmišljaju o odlasku u Poljsku da nauče makar neke osnovne izraze prije polaska. Čak i minimalno poznavanje jezika zemlje u koju ste došli doprinosi prijatnijem boravku. Najteže mi je palo prilagođavanje na hranu koja je sasvim različita od crnogorske kuhinje, ali sam kasnije zavoljela te nove ukuse i naučila da uživam u poljskoj gastronomiji.”

U okviru ERASMUS+ stipendija naši studenti imaju brojne aktivnosti kako bi dobili priliku da se upoznaju sa načinom studiranja na partnerskim univerzitetima. U slučaju studentkinje Dragane, nastava se sprovodila onlajn. Ona kaže: „ Na početku pandemije je bilo malo poteškoća zbog izmjenjenih okolnosti, ali kasnije je sve išlo mnogo lakše. Jedan od izazova je bila komunikacija na poljskom jeziku.”

S obzirom na to da se nastava sprovodila onlajn, Dragana je imala dovoljno vremena i za druge aktivnosti. Iskoristila ga je za učenje poljskog jezika, upoznavanje znamenitosti Poznanja, a kasnije, kada je situacija dozvoljavala, i cijele Poljske.

„Zaista sam stekla brojna iskustva, prevazišla jezičke barijere, unaprijedila nivo ruskog, naučila osnovne fraze poljskog jezika, što je naravno prednost za moj naredni nivo studija, a nadam se uskoro i nekoj novoj ERASMUS razmjeni.”

Sumirajući utiske u doba pandemije, Dragana kaže da joj je bilo žao što nije mogla  da iskoristi sve prednosti ERASMUS+ stipendije ali je oduševljena i jedva čeka da se ponovo prijavi za novu stipendiju.

Za kraj Dragana poručuje svima koji razmišljaju o ERASMUS+ razmjeni: „Nikako ne propustite ovu jedinstvenu priliku, jer ćete doživjeti neponovljivo iskustvo – sa jedne strane što se tiče studiranja, a sa druge strane tu su poznanstva sa mnogim zanimljivim ljudima i uspomene koje će vas obogatiti i koje ćete pamtiti cijeli život.“



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.