Pozdravno obraćanje dekanke Filološkog fakulteta prof. dr Tatjana Jovović studentima prve godine




Pozdravno obraćanje dekanke Filološkog fakulteta prof. dr Tatjana Jovović studentima prve godine

Dragi naši studenti, dobrodošli u okrilje akademske porodice Filološkog fakulteta koji danas postaje vaša alma mater! Nadali smo se da ćemo radost ovog svečanog trenutka tradicionalno podijeliti u amfiteatru fakulteta, ali oprez zbog pandemijske prijetnje natjerao nas je na drugačije rješenje. Vi ste generacija sa još jednim izazovom više u odnosu na prethodne: suočavate se sa neizvjesnošću svijeta koji se dramatično izmijenio i na nama i vama je odgovornost više. Oprostite nam što  ponekad moramo da djelujemo u poslednjem času, čekajući da vam damo što tačniju informaciju, jer mnogo toga ne zavisi samo od nas. Sticajem okolnosti, svi smo sada akteri svojevrsne gerilske nastave, u nadi da ćemo iz virtuelnih što prije preći u naše realne klupe. Neka i to bude dio igre koja će nas podstaći da iz improvizacije izvučemo što više kreacije.

Filološki fakultet je dom humanističkih nauka, mjesto gdje se afirmiše vjera u najbolje principe čovječanstva i stiču kompleksni sistemi široko upotrebljivih znanja i vještina, koji nisu limitirani konačnim odgovorima. Na predvorjima filoloških saznanja neprestano se otvaraju novi horizonti. Filologija nam pomaže da bolje razumijemo i sebe i druge, zahvaljujući njoj prepoznajemo nijanse u značenjima, ponašanjima i psihologijama, imamo bolju empatiju, stičemo vještine tumačenja tekstova i diskursa. Kulturni kapital koji se akumulira na našim studijama daje prohodnost za veliki broj profesija, kao i mnogobrojne mogućnosti za dalje specijalizacije.

 Jedan od najljepših ornamenata našeg fakulteta, generator kosmopolitskog duha i dobre interkulturalne razmjene jeste mogućnost korišćenja mnogobrojnih ERASMUS + akademskih mobilnosti, koje su trenutno odložene za drugi semestar, opet u očekivanju stagnacije pandemijske pošasti.

U doba dominacije digitalnih tehnologija humanistika predstavlja zadnju liniju odbrane protiv jedne vrste prijetećeg socijalnog autizma. Potrudimo se da tehnologija služi nama a ne mi njoj, i ne dajmo da digitalne spone zamijene istinsku bliskost među ljudima, makar i uz propisanu fizičku distancu.

Imajte u vidu da je kategorija vremena ireverzibilna i iskoristite svaki momenat koji vam se daje. Ne štedite sebe u potrazi za znanjem i motivišite  profesore svojom radoznalošću, budite aktivni učesnici u transferu znanja. Ne dozvolite da bilo što naruši radost vaših mladih godina i upijte što više ljepote i ljubavi iz svijeta koji će, nadajmo se, opet biti isti ili bolji nego što je bio. Budite dinamični, budite kritični i analitični, uživajte i u duhovnom i u fizičkom kretanju, jer dinamika jeste suština naših života i preduslov ličnog i društvenog rasta. I pored svih pokušaja marginalizacije humanistike, u svijetu u kome živimo, ona nikada nije bila potrebnija. Možda ga nove tehnologije čine udobnijim, ali samo ga vi možete  oplemeniti i spasiti.

Dajte sve od sebe da budete ne samo odlični profesionalci, nego i dobri ljudi, jer samo tako možete biti kompletne ličnosti. Na nama je da vam prenesemo sve što znamo, a na vama da budete bolji od nas.

Dragi studenti, srećan vam početak i neka vam studentsko doba donese mnogo radosti…

 

Budite nam dobro, počnite bodro i čitajte mnogo!

 

Vaša dekanka

 

Tatjana Jovović



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.