Dani Austrije u Crnoj Gori




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

ImageStudijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta UCG I Austrijska ambasada u Crnoj Gori peti put za redom organizuju Dane Austrije u Crnoj Gori u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Manifestacija započinje izložbom fotografija austrijskog fotografa Kurta Kajndla Nepoznati Evropljani, koju će u ponedeljak 16.10. u 16h u galeriji „Ilija Šobajić“ u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću  otvoriti austrijski konzul, Rajner Zulcberger. Na otvaranju će o izložbi govoriti teoretičarka umjetnosti Barbara Delać, nakon čega će za goste biti organizovan prijem. Riječ je o fotografijama koje prate zajednička putovanja fotografa Kajndla i austrijskog pisca Karla Markusa Gausa sa ciljem da posjete pet etničkih manjina koje izumiru u srcu Evrope. Izložbu prate Gausovi tekstovi. U Nikšiću će izložba biti otvorena do 30.10.2017. nakon čega će priliku da je pogleda imati publika u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru manifestacije Dani Austrije, na Filološkom fakultetu u Nikšiću gostovaće prof. dr Rudolf de Ćilija sa Univerziteta u Beču, koji će od ponedjeljka, 16.10. za studente germanistike održati dvodnevnu radionicu na temu bogatstva njemačkog jezika varijetetima, gdje će biti riječi o  jezičkoj politici u Austriji i austrijskoj varijanti njemačkog jezika.

Takođe na Filološkom fakultetu u Nikšiću biće prikazana i dva austrijska filma sa prevodom na crnogorski i to:

  • u utorak, 17.10. u 14:30h u sali 217, film Marije Šrader Stefan Cvajg – prije svitanja, o godinama egzila i smrti austrijskog pisca
  • u četvrtak, 19.10. u 14:00h u sali 217, film Mirjam Unger Let, let, bubamaro, koji donosi sliku ratne i poslijeratne Austrije viđenu okom djeteta.

 Filmovi će kasnije takođe biti prikazani i u Bijelom Polju i Podgorici.

U okviru Dana Austrije biće organizovano i književno veče austrijske spisateljice Margaret Krajdel i pisca Roberta Prosera, u Podgorici, u četvrtak, 19.10. u prostorijama Austrijske ambasade (Bul. Svetog Petra Cetinjskog 1A / VI), u 19h. Riječ je o dva ugledna i popularna predstavnika austrijske književne scene koji će čitati iz svog opusa, Margaret Krajdel iz zbirke Jednostavno objašnjenje. Abceda snova, i Robert Proser iz romana Fantom, uvrštenog u ovogodišnji širi izbor za najbolji roman na njemačkom jeziku. Veče na njemačkom jeziku moderiraće doc. dr Jelena Knežević, rukovodilac Studijskog programa za njemački jezik i književnost, a studenti germanistike Filološkog fakulteta UCG čitaće djelove svojih prevoda tekstova ovih autora na crnogorski jezik, nastale tokom prevodilačke radionice organizovane u okviru njihove redovne i dodatne nastave.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.