Učešće Filološkog fakulteta u panel diskusiji Sloboda okupljanja – mehanizam borbe za jednakost




Učešće Filološkog fakulteta u panel diskusiji Sloboda okupljanja – mehanizam borbe za jednakost

U Nikšiću, u hotelu ,,Onogošt'' 6. novembra 2020. godine u organizaciji LGBTIQ Socijalnog centra održana je panel diskusija na temu Sloboda okupljanja – mehanizam borbe za jednakost. Panel diskusija sastojala se iz dvije cjeline. Prva cjelina je otvorila pitanja o značaju prava na slobodu okupljanja u kontekstu lokalnih zajednica, a u njoj su učestvovali gosti i učesnici ovog događaja Slobodan Bijelović (ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću), Ilona Simović (ispred Filološkog fakulteta) i John M. Barac (LGBTIQ aktivista). Jednočasovna diskusija otvorila je veliki broj pitanja i dala odgovore o studijama, bezbjednosti i javnim okupljanjima ne samo pripadnika LGBTIQ zajednice, već i šire.

Inspektor Bijelović je tokom svog izlaganja prisutnima objasnio proceduru i mehanizme javnog skupa, ističući ulogu policije u tome. Govorio je o proceduri i organičenjima koja postoje u zakonskoj regulativi. Takođe, dao je savjete gostima i ostalim učesnicima u vezi načina na koji treba organizovati javni skup na što kvalitetniji način.

Saradnica u nastavi na Filološkom fakultetu, Ilona Simović  osvrnula se na značaj fakulteta i ulogu studenata kao prvih pokretača svakog progresa vezanog za ljudska prava. Ona je istakla da su studenti uvijek oni od kojih kreće borba za jednakost, a samim tim, i oni koji kreiraju pozitivne društvene promjene. Takođe je konstatovala značaj Filološkog fakulteta koji je, kako naglašava, prva fakultetska ustanova u Crnoj Gori koja je otvorila svoja vrata pripadnicima LGBTIQ zajednice i koja će uvijek biti spremna za prihvatanje bilo kakvih različitosti. Filološki fakultet ulaže u kvalitetno obrazovanje svojih studenata i podsticanje kritičke i zdrave misli, a konstatovana je i značajna uloga dekanice prof. dr Tatjane Jovović u procesu promocije liberalnog akademskog duha.

Organizator događaja i LGBTIQ aktivista John M. Barac naveo je primjere iz sopstvenog iskustva, i to one koji se tiču lokalne pobune protiv torture pripadnika LGBT zajednice. Primijetio je djelovanje lokalnih zajednica kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

Druga cjelina je otvorila pitanje o slobodi okupljanja u praksi, a u njoj su učestvovali Ljiljana Jokić (ispred Građanskog pokreta URA), Vuk Vujisić (građanski aktivista) i Stevan Milivojević (ispred LGBTIQ Socijalnog centra). Oni su stavili naglasak na sopstvena iskustva u organizovanju protesta, te su konstatovali značaj i svoje napore koji će dovesti do važnih promjena u društvu. Na kraju druge cjeline, Stevan Milivojević je napravio osvrt na neke od povorki ponosa koje su do sada održane u Crnoj Gori, posebno ističući zabranu Akademske šetnje ponosa u Nikšiću pod nazivom ,,Nikšić prajd'' (2015).

Događaj je organizovan u okviru projekta ,,Sloboda okupljanja LGBTIQ osoba na lokalnom nivou'', koji je podržan od Instituta alternativa u partnerstvu sa Akcijom za ljudska prava.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.