Studijski boravak u Zagrebu povodom istraživanja vezanih za temu doktorske disertacije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru programa Ministarstva nauke doktorskih stipendija za izvrsnost doktorantkinja Filološkog fakulteta Ksenija Rakočević boravi u HAZU-u, gdje istražuje temu Žene u Crnoj Gori do kraja 16. vijeka kroz prizmu istorije, mitologije i emocije.

Napredovanje i rad mr Ksenije Rakočević prati znanstveni saradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti i jedan od direktora Centra za transkulturno proučavanje emocija (HAZU) dr. sc. Mirko Sardelić.

Mentorski tim koji čine prof. dr Tatjana Jovović i prof. dr Marijan Premović, takođe je boravio u Zagrebu u okviru plana i realizacije stipendije. Tom prilikom organizovano je više radnih posjeta.

Profesore Jovović i Premović, kao i doktorantkinju Rakočević ugostila je načelnica svih sveučilišnih knjižnica dr Tatjana Petrić, a za projektni tim organizovana je i posjeta Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici, gdje ih je primila Blaženka Peradenić-Kotur. Tom prilikom prezentovan je projekat doktorskog istraživanja, a bilo je riječi i o ostalim aktivnostima Univerziteta Crne Gore.

Direktorica Instituta za etnologiju i folkloristiku Koraljka Kuzman-Šlogar organizovala je posjetu za doktorantkinju, te ponudila da koristi dokumentnu građu pomenutog Instituta koja će biti važna za doktorsko istraživanje.

Prof. dr Jasmina Vojvodić, sa kojom prof. dr Tatjanu Jovović veže dugogidišnja naučna saradnja,  organizovala je posjetu na Filozofskom fakultetu, prilikom čega je konstatovano da u budućnosti treba intenzivirati saradnju između crnogorskih i hrvatskih univerzitetskih jedinica. Profesorica Vojvodić je prezentovala bogati fond slavističke biblioteke i način funkcionisanja filoloških katedri.

Mr Ksenija Rakočević je sa Krunom Lokotarom promovisala najnoviju knjigu Pisma s juga Marka Tomaša, te učestvovala u emisiji Knjiga svima i svuda, emitovanoj na HRT-u.

Tokom boravka u Zagrebu zamjenica ambasadora Crne Gore u Hrvatskoj gospođa Irena Prelević primila je prof. dr Tatjanu Jovović i mr Kseniju Rakočević.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.