PROF. DR PEROVIĆ: Dualno obrazovanje će unaprijediti saradnju sa turističkom privredom i praktičnu obuku studenata na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo




PROF. DR PEROVIĆ: Dualno obrazovanje će unaprijediti saradnju sa turističkom privredom i praktičnu obuku studenata na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo

 

Vršilac funkcije dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru prof. dr Đurđica Perović kazala je da će se na Fakultetu, u narednom periodu, fokusirati na ostvarivanje ciljeva u svim strateški važnim oblastima: nastavi, internacionalizaciji, nauci i saradnji sa privredom.

„Razvojem dualnog obrazovanja dalje ćemo unaprijediti saradnju sa privredom kao i praktičnu obuku, dok jačanjem istraživačkih kapaciteta postajemo vidljiviji kod međunarodne akademske zajednice, čime našim studentima otvaramo širi prostor za mobilnost, međunarodnu saradnju i uspješnu karijeru u zemlji i inostranstvu“, najavila je v.f. dekan Perović neke od ciljeva.

Sa njom smo razgovarali o postavljenim ciljevima za 2021. godinu i postignutim rezultatima u protekloj godini, u svim obImagelastima djelovanja Fakulteta.

UCG: Šta podrazumijevaju ciljevi koje ste postavili u nastavi, internacionalizaciji, nauci i saradnji sa privredom?

PROF. DR PEROVIĆ: Svaka od navedenih oblasti podrazumijeva čitav niz aktivnosti koje već sprovodimo i ubuduće ćemo ih unapređivati. Nastavni proces u zdravstvenim okolnostima sa kojima ulazimo u 2021. godinu posebno  smatramo važnim,  kako zbog odgovornosti prema velikom broju studenata koji su odabrali naš fakultet za studiranje, tako i zbog duge tradicije i obaveze obezbjeđenja kontinuiteta u praćenju, sticanju i prenosu savremenih kompetencija iz oblasti turizma i hotelijerstva.

Na ovom fakultetu Univerziteta Crne Gore dalje ćemo unaprijediti saradnju sa privredom kao i praktičnu obuku, dok jačanjem istraživačkih kapaciteta postajemo vidljiviji kod međunarodne akademske zajednice, čime našim studentima otvaramo širi prostor za mobilnost, međunarodnu saradnju i uspješnu karijeru u zemlji i inostranstu.

UCG: FTH je ove godine bio i dio projekta koji će unaprijediti dualno obrazovanje?

PROF. DR PEROVIĆ: Fakultet za turizam i hotelijerstvo je od 2020. godine kao partnerska institucija postao dio važnog projekta   Erasmus+ „Strengthening capacities for the implementation of dual education in Montenegro higher education – DUALMON“(Jačanje kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja visokoškolstva u Crnoj Gori). Radi se o projektu u čijem je fokusu  unapređenje dualnog obrazovanja i efikasnije sticanje opštih i posebnih znanja, koje su usklađene sa potrebama tržišta rada. Povezivanjem  Univerziteta Crne Gore sa tržištem stvaraju se uslovi za kreiranje inovativnih studija, posebno u sektoru turizma i hotelijerstva.

UCG: Koliko je međunarodna naučnoistraživačka i  projektna aktivnost doprinijela vidljivosti, kako Fakulteta tako i Univerziteta Crne Gore?

PROF. DR PEROVIĆ: Iako su okolnosti sa pandemijom onemogućile putovanja u inostranstvo, realizovani su brojni online sastanci, održane naučne konferencije, koji su uz ostale oblike komunikacije rezultirali upješnim predstavljanjem kolega,  razmjenom ideja, informacije i možemo biti veoma zadovoljni ovim segmentom, s obzirom na situaciju u kojoj je realizovan.  

U dijelu međunarodnih projekata, Fakultet za turizam i hotelijerstvo je tokom 2020. godine imao vrlo zapažene rezultate i uspjehe u programima Erasmus+, bilateralnim programima saradnje i nacionalnim konkursima. Međunarodna vidljivost naših istraživačkih timova je na najvišem nivou do sada,  zahvaljujući značajnom broju publikovanih naučnih radova i monografija.

Fakultet za turizam nastavlja svoje aktvinosti u oblasti internacionalizacije, slijedeći ciljeve koji su definisani u Strategiji razvoja fakulteta za turizam i hotelijerstvo i  Univerziteta Crne Gore. Jačanjem kapaciteta akademskog osoblja za izvođenje nastave na stranom jeziku, kao i ohrabrivanje studenata da studiraju na jeziku koji im nije maternji je jedan od strateških opredjeljenja, uz dalji razvoj dualnog obrazovanja i programa cjeloživotnog obrazovanja.

UCG: Nastava je u protekloj godini bila, a svakako će i u narednoj, biti poseban izazov?

PROF. DR PEROVIĆ: Godinu koja odlazi pamtićemo po zaista posebnim okolnostima. Organizacija nastavnog procesa i nastavak međunarodne saradnje u situaciji pandemije koja je nametnula virtuelni oblik rada, aktivirala je u punom kapacitetu naše potencijale i učinila da u  kratkom roku unaprijedimo online nastavni proces i i veoma uspješno primijenimo  savremene nastavne platforme i metode. Posebno je važno istaći i motivaciju kod studenata koji su redovnim prisustvom online predavanjima i vježbama, doprinijeli nesmetanoj realizaciji nastavnih planova i programa tokom zaista teškog  perioda epidemije.

UCG: Koliko mislite je nastava odgovorila na potrebe studenata?

PROF. DR PEROVIĆ: Na osnovu analize koju smo sproveli možemo zaključiti da je nastava koja je organizovana na način na koji je to bilo moguće u protekloj godini  odgovorila potrebama studenata. Osim kontinuiteta nastavnih aktivnosti, Fakultet je veoma uspješno realizovao ispitne obaveze i studijsku 2019/2020 godinu priveo kraju na najbolji mogući način. Ankete studenata su takođe potvrdile navedene ocjene. Nastavljamo sa daljim unapređenjem online nastave, uz korišćenje 3B platforme, kao i korišćenje kombinovanih metoda nastave. U zavisnosti od specifičnosti konkretnih predmeta koji zahtijevaju različite pristupe, nastavni proces je  prilagođen nastavnom materijalu i potrebama studenata. 

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/perovic-dualno-obrazovanje-ce-unaprijediti-saradnju-sa-turistickom-privredom/

https://www.portalanalitika.me/clanak/prof-dr-perovic-dualno-obrazovanje-ce-unaprijediti-saradnju-sa-turistickom-privredom

https://www.aktuelno.me/crna-gora/perovic-dualno-obrazovanje-ce-unaprijediti-saradnju-sa-turistickom-privredom/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.