Turističke investicije utiču na veliko interesovanje maturanata za Fakultet za turizam i hotelijerstvo UCG




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo Univerziteta Crne Gore, za upis u studijsku 2021/22. godinu, predviđeno je 150 mjesta. Prodekan za nastavu na ovom fakultetu doc. dr Ilija Moric kaže da je interesovanje za studije turizma i hotelijerstva tradicionalno stabilno i sa tendencijom blagog rasta, pa neće iznenaditi ako broj zainteresovanih bude viši od broja predviđenih za upis.

“Iako studenti imaju na raspolaganju više upisnih rokova, ipak je preporučljivo da se prijave podnesu već u prvom roku da bi na vrijeme “rezervisali svoje mjesto u turizmu Crne Gore. Besplatna školarina, vrlo dobri edukativni kapaciteti Fakulteta, atraktivnost grada Kotora i velike turističke investicije širom Crne Gore su osnovni pokretači rastućeg interesovanja mladih za turizam. Pored toga, radi se o modernom, atraktivnom i dinamičnom pozivu, čiji značaj u budućnosti može samo rasti”, smatra Moric.

On dodaje da, iako se nalazimo u periodu turističke krize, već je vidljiv oporavak što iznova potvrđuje otpornost turizma na negativne spoljne faktore.

„Studijski program Turizam i hotelijerstvo pruža široko obrazovanje sa adekvatnom dozom praktičnih znanja iz oblasti turizma i ugostiteljsta, što otvara vrata u mnogim (pod)oblastima turističke ponude kao što su hotelijerstvo, restoraterstvo, turističke agencije, kruzing industrija, MICE sektor, event industrija, turizam u zaštićenim područjima, SPA sektor i brojna druga radna mjesta koja su direktno povezana ili tangiraju savremeni turizam“, kazao je Moric.

On posebno ističe da, tokom studiranja, studenti imaju priliku učestvovati u programima mobilnosti sa inostranstvom, programima praktične obuke sa partenrima iz privrede, brojnim gostujućim predavanjima domaćih i stranih eksperata, unaprijediti znanja stranih jezika, steći nove kvalifikacije (npr. turističkog vodiča) i drugo.

„Zahvaljujući inicijativama Karijernog centra Univerziteta Crne Gore, razvijene su i mogućnosti sezonskog zapošljavanja, što studentima omogućava dodatnu zaradu, ali i unapređenje znanja i vještina na praktičan način“m zaključuje Moric.

Prohodnost za upis na Fakultet za turizam I hotelijerstvo imaju: gimnazija (opšta,  matematička, sportska i filološka gimnazija), škole sa usmjerenjima kao što su turistički tehničar, gastronom, kuvar, RC kuvar, RC prodavač, restorater, tehničar kuvarstva, tehničar prodaje (oblast turizam, trgovina i ugostiteljstvo), ekonomski tehničar, nautički tehničar (oblast - saobraćaj i komunikacije), tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta, špeditersko-carinski i agencijski tehničar (Interdisciplinarna oblast).           

 

Korisne informacije:

Novo izdanje informatora UCG namijenjenog maturantima 

Pravilnik o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore 

www.ucg.ac.me/fth.

Tel. st. službe: 032 322 237

 

Medijske objave:

https://gradski.me/2021/06/22/turisticke-investicije-uticu-na-veliko-interesovanje-maturanata-za-fakultet-za-turizam-i-hotelijerstvo/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/turisticke-investicije-uticu-na-veliko-interesovanje-maturanata-za-fakultet-za-turizam-i-hotelijerstvo/

https://mnemagazin.me/2021/06/22/ucg-turisticke-investicije-uticu-na-veliko-interesovanje-maturanata-za-fakultet-za-turizam-i-hotelijerstvo/

https://feral.bar/post/8030

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.