Okrugli sto na temu nastave i učenja francuskog jezika na Balkanu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru 7. septembra 2022. godine održan je okrugli sto na temu Nastava/učenje francuskog jezika na Balkanu. Događaj koji se održao u okviru druge istraživačke misije ES-BALK - Turizam, kultura i nastava francuskog jezika na Balkanu finansira Ministarstvo inostranih poslova Francuske i uz profesore iz Montpellier-a koji je nosilac projekta, učestvuju i profesori sa Univerziteta Crne Gore i univerziteta u Novom Sadu i Štipu.

Jedan od ciljeva projekta je uspostavljanje presjeka stanja u oblasti nastave /izučavanja francuskog jezika na Balkanu kao i izrada interaktvivnog turističkog vodiča francuske baštine na Balkanu.

Na okruglom stolu je konstatovano da francuski turisti već godinama spadaju u najbrojnije u Crnoj Gori kao i da postoji velika potražnja za poznavaocima ovog jezika, posebno u oblasti turizma. Međutim, uprkos tome što danas francuski uz engleski predstavlja radni jezik brojnih međunarodnih organizacija (EU, NATO, UN) kojim danas govori 20% stanovnika EU, u Crnoj Gori se sve manje izučava u školama kao i na fakultetima. S tim u vezi iskazana je potreba za njegovim oživljavanjem kao i za izradom strategije izučavanja stranih jezika u Crnoj Gori usklađenom sa aktuelnim zahtjevima tržišta rada i potrebama Crne Gore kao buduće članice EU.

Uz univerzitetske profesore koji se bave francuskim jezikom, prorektorke za internacionalizaciju UCG prof. dr Sanje Peković i rukovodioca projekta za Crnu Goru prof. dr Ivone Jovanović, okruglom stolu su prisustvovali politički savjetnik Francuske ambasade u Podgorici g-din Bernard Bauchet, predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, ministarstva prosvjete, inostranih poslova i rukovodioci receptivnih turističkih agencija koje saradjuju sa frankofonim tržištem u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.