Održana radionica na temu turizma i uticaja na kvalitet života u Boki kotorskoj za studente univerziteta Breda i Wageningen




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Uvodna radionica „Turizam i uticaj na kvalitet života u Boki kotorskoj“ za studente  Fakulteta za turizam i hotelijerstvo UCG u Kotoru, i studente zajedničkog programa Turizam Breda Univerziteta primijenjenih nauka i Wageningen univerziteta u Holandiji održana je 3. maja.

U okviru Međunarodnog studijskog projekta, studenti iz Brede i Kotora zajadnički sprovode međunarodno terensko istraživanje na temu društvenog i ekološkog uticaja turizma na kvalitet života lokalnih rezidenata. Radionicu je otvorila prof. dr Đurđica Perović, dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo UCG, koja je izrazila zadovoljstvo intenziviranjem saradnje sa institucijama iz Holandije, te poželjela studentima i kolegama iz Holandije uspješan tronedjeljni boravak u Boki kotorskoj, a domaćim studentima produktivnu saradnju i dinamično korištenje mogućnosti za internacionalizaciju kod kuće.

Nakon uvodnog obraćanja, studentima i osoblju FTH posebno se zahvalio predavač na Breda univerzitetu primijenjenih nauka, Miguel Bravo Madrid, naglašavajući značaj ovakvih projekata za razvoj multi-kulturalnih sposobnosti i uopšte znanja u oblasti međunarodnog turizma.

Nakon „icebreaking“ aktivnosti u okviru kojih su domaći i gostujući studenti radili u tandemu i međusobno predstavljali jedni druge, razvijajući timski duh i sposobnosti interkulturalne saradnje, organizovan je interaktivni onlajn kviz „Šta znate o Crnoj Gori?“, koji je omogućio holandskim studentima da uz pomoć kolega sa FTH testiraju svoje poznavanje crnogorske geografije, istorije, kulture i turizma.

U okviru radionice, dr Jovana Janinović održala je predavanje na temu „Turizam u Crnoj Gori – savremeni izazovi i razvojni potencijali“, a studenti Fakulteta za turizam i hotelijerstvo predstavili su kolegama iz Holandije kratak turistički vodič kroz Crnu Goru koji su pripremili za potrebe Međunarodnog terenskog projekta pod mentorstvom saradnica u nastavi Milice Katnić i Kristine Davidović. U narednim danima, studenti će zajednički sprovoditi terensko istraživanje na temu uticaja turizma na kvalitet života u Boki kotorskoj, čiji će rezultati biti prestavljeni u drugoj polovini maja, na Okruglom stolu koji će se održati na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru i pored učesnika projekta okupiti i istraživače iz oblasti turizma, kao i predstavnike turističkih organizacija i turističke privrede.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.