Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U organizaciji Privredne komore Crne Gore i Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, u ponedeljak 18. marta 2019. godine održan je okrugli sto u Privrednoj komori u Podgorici na temu „Atraktivnost turizma Crne Gore na francuskom tržištu“. Događaju je, uz predstavnike Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ambasade Francuske u Crnoj Gori, NTO Crne Gore, CTU i brojnih tur-operatora i hotelijera koji sarađuju sa francuskim tržištem, prisustvovala i nastavnica FTH prof. dr Ivona Jovanović.

Crnu Goru je 2018. godine posjetilo 77 000 francuskih turista što predstavlja povećanje od 27% u odnosu na prethodnu godinu. Francuzi spadaju u turiste koji se u Crnoj Gori u najvećoj mjeri opredjeljuju za aktivni i kulturni turizam i od svih turista najviše koriste izletničke programe. Dok su na odmoru u Crnoj Gori, u prosjeku troše 120 EU po osobi, što je znatno više od prosječnog turiste.

Francuska spada u drugo emitivno tržište u Evropi, a na šestom je mjestu u svjetskim razmjerama. Osim toga, Francuzi uživaju u čak pet sedmica plaćenog godišnjeg odmora.

Jedan od najvećih izazova u radu sa Francuzima u Crnoj Gori, kako je istaknuto, predstavljaju ljudski resursi odnosno nedovoljan broj govornika francuskog jezika, čije se poznavanje u radu sa frankofonim turistima izuzetno cijeni.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.