Memorijalna šetnja kroz Boku Kotorsku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Povodom Dana Frankofonije, u organizaciji FTH i Francuskog instituta u Podgorici, studenti koji izučavaju francuski jezik uputili su se 28.03. u memorijalnu šetnju kroz Boku Kotorsku, sa svojim nastavnikom Ivonom Jovanović.

Nakon obilaska mjesta Baošići u kojem je oktobra 1880. godine boravio slavni francuski pisac Pjer Loti (Pierre Loti) i kuće na kojoj je 1934. godine postavljena memorijalna ploča u znak sjećanja na  njegovu ljubav sa Paskvalom Ivanović, studenti su iz autobusa prešli u džipove da bi obišli grob francuskim vojnicima izgrađen na brdu Ilinica nadomak Herceg Novog. Spomenik  posvećen francuskim vojnicima poginulim u Napoleonovim ratovima 1806. godine izgrađen je prije sto godina od strane francuskih solunskih vojnika, na mjestu sa kojeg se pruža veličanstven pogled na tri države: Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj izlet bio je za studente prilika da posjete Hotel Delfin u Bijeloj koji već deceniju sarađuje sa francuskim tur-operatorima, a gdje od aprila do novembra borave većinom francuski turisti. Tokom izleta Bokom studenti su se u autobusu oprobali i u vodičkom pozivu .



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.