Predavanje o Bokeljskoj mornarici




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitetski profesor, crnogorski diplomata i član reda malteških vitezova, dr Antun Sbutega održao je predavanje studentima o Bokeljskoj mornarici Kotor, 18. aprila 2019. godine.

Bokeljska mornarica je prema tradiciji osnovana 13. januara 809. godine, prilikom donosenja svetih relikvija hrišćanskog sveca mučenika Tripuna u Kotor, koji je proglašen zaštitnikom grada. Bokeljska mornarica je najstarija postojeća institucija u Crnoj Gori i najstarija postojeća Pomorska organizacija na svijetu. Njeguje tradiciju i pleše kolo Bokeljske mornarice. Aktivan je učesnik kulturnog života i civilnog društva. Matica organizacije je u Kotoru, a u njenom sklopu djeluju i podružnice u Herceg Novom i Tivtu.

Članstvo Bokeljske mornarice Kotor čine: redovni članovi, članovi aktivnog sastava, članovi pomagači, zaslužni članovi, počasni članovi i počasni oficiri i podoficiri. U ovu organizaciju mogu se učlaniti i žene.

Dan Bokeljske mornarice tradicionalno se proslavlja nizom svečanosti, u spomen na 26. jun 1463. godine, dan kada je bio objavljen prvi statut Bokeljske mornarice.

Bokeljska mornarica se kandidovala za upis na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a i očekuje se da će u decembru 2019. godine biti upisana na reprezentativnu listu, što će značajno doprinijeti turističkoj promociji Crne Gore.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.